Életmód

Rekordot döntene egy ausztrál nő az Antarktisznál

Lisa Blair állítja, megdönti az eddigi 102 napos rekordot, és első nőként egyedül körülvitorlázza az Antarktiszt.

Hétfőn kihajózott a nyugat-ausztráliai Albanyból Lisa Blair, hogy megmutassa a világnak, egyedül is körbe tudja vitorlázni az Antarktiszt. Nem vállal keveset, hiszen a világ egyik legveszélyesebb vízi útjára indul: a Déli-óceánba nyúló Leeuwin-fok, Horn-fok és Tű-fok (Agulhas-fok) körüli vizeken kell átküzdenie magát.

Hatalmas hullámok, erős szelek és jéghegyek várnak rá.

“Végeztünk éles teszteket, minden délután 4-5 órát töltöttünk kint a tengeren, hogy leteszteljük a felszereléseket, végigvegyük a lépéseket, és kipróbáljuk az elektronikát, és örömmel jelentem, hogy minden rendben van” – mondta Blair az ABC-nek nyilatkozva.

Ilyen zord környezeti feltételek között egy acélból készült hajó ugyan biztonságosabb lenne, ám ahhoz, hogy Blair meg tudja dönteni az Antarktisz körülhajózásának 102 napos rekordját, egy üveggyapotból készült vitorlással vágott neki a csaknem 3000 kilométeres távnak.
    
A hajó tervezője, Robert Hick a Climate Change Now (Éghajlatváltozás most) nevet adta a vízi járműnek, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és pénzt gyűjtsön a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top