Életmód

10 háztartási trükk, ami tényleg megkönnyíti az életedet

Mutatunk néhány életkönnyítő háztartási trükköt a mosástól a teregetésen át a vasalásig.

Nem mindegy a fordulatszám

Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen fordulatszámra állítod a centrifugádat! Ha nagy darabokat mosol – főleg, ha azok pamutból vannak – azokat jó nagy fordulatszámon centrifugázhatod, mert úgy gyorsabban megszáradnak. A finomabb ruhadarabok esetében viszont inkább alacsonyabb fordulatszámot használj! Minél magasabbat használsz, annál gyűröttebb ruhát veszel ki a mosógépből. Ezzel pedig nem csak a vasalást teszed nehezebbé, de a ruha “élettartamát” is megrövidíted, mert idővel kinyúlhat, formátlanná válhat.

Figyelj a hőfokra is!

Ha ügyesen használod a hőfokokat, azzal meghosszabbíthatod az élettartamát a ruháidnak. A finomabb anyagokat mosd 30 fokon, de az élénk színű ruhákat is, hogy ne kopjanak ki, és ne fogjanak össze más ruhadarabot. A fehérneműket, törölközőket, ágyneműket mosd 60 fokon, és csak a nagyon-nagyon szennyezett darabokra állítsd be a 90 fokot! A sötét holmikat fordítsd ki, és úgy tedd a mosógépbe, nem fakulnak ki olyan hamar.

A fehér ruha külön kategória

Ugye, ti is szeretnétek, hogy a fehér ruhák fehérek maradjanak, de nem mindig jön össze? Ha fehér ruhát mosol, ne spórolj a mosószerrel, azért sárgulnak meg, mert nem kaptak elég mosószert a gépben. A fehér ruhák szeretik a magas hőfokot, de nem szeretik, ha más, nem annyira fehér ruhákkal mosod őket. Sajnos a fehér darabokat érdemes nagyon kiválogatni, együtt mosni magas hőfokon, és akár fehérítő szereket használni.

Teregess okosan!

Tudjuk, hogy a teregetés nem mindenki kedvence, de ha nem hamarkodod el, és alaposan teregetsz ki, utána gyorsabban vasalhatod ki a ruháidat. Az ingeket, blúzokat akaszd vállfára, és a kényes, gyűrődős darabokat is! Az apró darabokat: zoknikat, bugyikat szépen “rázd ki”, hogy ne egy “gombócban” álljanak a teregetőn. Fontos, hogy a teregető olyan helyen legyen a lakásban, ahol gyorsan megszáradnak, átjárja őket egy kis levegő, hogy a jó illatuk megmaradjon. Ha pedig megszáradtak a ruhák, vedd le a teregetőről őket, és ne tartsd napokig a ruhaszárítón. Sokkal nehezebb lesz kivasalni őket.

Körkörösen ne!

Szép egyenesen húzd a vasalót a ruhákon, ne körkörösen! Ha így teszel, meghosszabbíthatod a ruháid életét. A körkörös mozdulatok sajnos kinyújthatják a ruhákat. Sokkal többre mész körkörös mozdulatok helyett gőzöléssel. gyorsabban és a ruhák roncsolása nélkül vasalhatsz.

 

TIPP: Akkor véded a legjobban az anyagot, ha kipróbálod a gőzállomás vertical steaming funkcióját, vagyis függőlegesen, a gőzzel vasalod ki a kényes holmikat!

 

 

15 háztartási trükk, ami tényleg megkönnyíti az életedet

Nem mindegy, hol kezded!

Fontos a sorrend! Ha sokszor vasalsz inget vagy blúzt, akkor tudod, hogy nem mindegy, milyen sorrendben vasalod ki a ruhadarabok különböző részeit. Például, ha inget vasalsz a gallérjával kezd, aztán jöhetnek az ujjak,a mandzsetták, aztán az eleje, a válla, végül a háta. Egy rakott szoknyának se lehet bárhogy nekilátni. A rakott szoknya éleket kell összefogni, vagy tűkkel rögzíteni, és úgy vasalni, vagy gőzölni, hogy szép legyen az eredmény. Ha kivasaltad a ruhát, akkor azonnal akaszd fel egy vállfára, hogy ne gyűrődjön újra össze!

Fordítsd ki a sötét ruhákat!

Mivel már a mosógépbe is úgy dobtad be a sötét ruháidat, hogy kifordítottad őket, a vasalásnál már nem kell külön bajlódnod ezzel. Nemcsak a mosógépben óvhatod meg a fekete, sötét ruhadarabokat a kifakulástól, hanem vasalás közben is. Azért fontos, hogy ne a színüket vasald, hogy ne fényesítsd ki a vasalóval a fekete ruha felületét. Ha pedig nem fordítottad ki mosásnál a sötét ruhát, akkor a vasalásnál feltétlenül fordítsd ki, mert nagyon szomorú leszel, ha fényesen kell felvenned a kedvenc nadrágodat. Ha pedig az esélyét sem akarod megadni a fényesedésnek, inkább gőzölj melegedő vasalótalpas vasaló használata helyett! 

Nem mindegy, milyen magas

Fontos, hogy törődj magaddal is a vasalás közben. Itt arra kell gondolni, hogy a vasalódeszkát mindig úgy állítsd be, hogy ne kelljen görnyedned. Legyen kényelmes magasságban, mert különben nagyon megfájdulhat a hátad.  És hidd el, jobban jársz, ha egyszerre vasalsz ki több ruhát, és nem munka előtt reggelenként kapkodva vasalsz ki egy-egy ruhadarabot. Állítsd be a deszkamagasságot, hogy kényelmes legyen, nézzél közben valami jó sorozatot, és tudd le a heti vasalást egyben.

A nagyon nagy dolgok

Az a baj, hogy a vasalódeszka nagysága véges. A lepedők, az ágyneműk, és a terítők sokkal nagyobbak, mint a deszka,  mégis ki kell őket vasalni. Ha nem boldogulsz például egy lepedővel, akkor először hajtsd félbe, vasald ki az egyik felét, majd hajtsd megint félbe, és vasald ki a másik felüket. Máris sok időt spóroltál meg, hiszen az egyik oldal vasalása közben, kivasaltad a másik oldalát is. 

Olvadó apróságok

Ha hímzett mintákat vasalsz, akkor csakis gőzölős vasalót használj! A legjobb, ha a vasaló talpával hozzá sem érsz, és akkor nem fényesíted ki a felületét, és nem lapítod le a szép hímzést. Figyel oda a gombokra és a cipzárokra is. A műanyag cipzár vagy gomb megolvadhat, ezért a gombok között vasalkój, illetve fordítsd meg az inget, és a gombok hátoldalát vasal a fémcipzár megsértheti a vasalót. Ezeket inkább kerüld ki!

Az alacsonytól a magasig 

Ahogy mosni sem szabad azonos hőfokon a különböző ruhadarabokat, úgy vasalni sem. Kezd először az alacsony hőfokot igénylő, kényesebb darabokkal, és folytasd a nagyobb hőfokot bírókkal. Időt és energiát takaríthatsz meg, mert így nem kell várnod, míg a vasaló visszahűl a kívánt hőmérsékletre

TIPP: A Philips OptimalTemp technológiájának köszönhetően nem tudsz semmit kiégetni, és nyugodtan vasalhatod a selyemingedet és a farmeredet egymás után hőmérséklet beállítás nélkül.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top