Életmód

Holnap hamvazószerda, ma még kerülhet hús az asztalra

A télűző farsangi mulatságokat követően hamvazószerdától megkezdődik a húsvéti nagyböjt. Bizony, bármennyire is hihetetlen, pontosan 40 nap választ el a következő egyházi ünneptől. De addig is, ma még, húshagyókedden kerülhet hús az asztalotokra.

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap, amely idén éppen február utolsó napjára esik. Ebből következően és a keresztény egyház naptára szerint 2017-ben március elsején, hamvazószerdán kezdődik a húsvéti böjt időszaka.

Húshagyókedd egyúttal a farsangi mulatságok utolsó napja is, holnaptól nincs több télűző vigasság és karnevál. Mindenképpen érdekesség, hogy a karnevál szó a latin eredetű carne levare szóösszetételből ered, amely pontosan azt jelenti, a hús elhagyása vagy búcsú a hústól.

A népszokáshoz népi megfigyelések is kapcsolódnak. Húshagyókedden a gazdák úgy tapasztalták, ha ezen a napon csillagos az ég, akkor egész évben sok tojást tojnak a tyúkok.

A Kiderül úgy tudja, a régi időkben ezen a napon került sor a legény- és leányavatás kemény próbája is, ahogyan húshagyókeddhez kötődik a fiatalasszonyok és leányok életvesszővel való “megütögetése” és az állatok körülfüstölése is.

A farsangi táncmulatság az őszi házasságok előkészítője is volt. Aki húshagyókeddig nem kelt el, annak abban az évben már esélye sem volt a házasságra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top