Életmód

5 jel, hogy szakítanod kell egy mérgező baráttal

Vannak helyzetek, amikor rá kell ébrednünk, hogy akiket barátoknak hittünk, lehet, hogy mégsem azok és meg kellene válni tőlük. Aki direkt bánt, rasszista, hazug, kihasznál anyagilag, érzelmileg, vagy bármilyen más merényletet követ el ellened, annak semmi helye az életedben, még akkor sem, ha ezer éve ismeritek egymást.

Nagyon sokat számít, hogy milyen emberekkel veszed körül magad, kikkel töltöd el az idődet, befolyással van a testi-lelki egészségedre, ezért érdemes jól megválasztani a barátaidat. Nem olyan könnyű persze elengedni azokat, akiket sokáig barátnak hittél, olyan ez, mint egy párkapcsolatból kilépés: nincs már kedved elölről kezdeni. Felnőttként nem is tudod, hogyan kellene barátkozni, mégis, ha az egészséged a tét, akkor érdemes átgondolni, ki az igazi barátod és kitől kellene megválnod. A következő szempontok segíthetnek ebben.

A vitázással nincs baj, de azzal már igen, ha nem hallgat meg

Egy őszinte barátság két felnőtt között azt is jelenti, hogy néha nem értenek egyet és vitáznak, sőt össze is vesznek olykor. Ez teljesen rendben van, sőt szuper, ha ilyen bensőséges a kapcsolatotok, hogy belefér az is, hogy más véleményen legyetek. Az viszont már nem igazán életképes barátság, ha úgy érzed, a barátod nem hajlandó meghallgatni az érveidet, lehülyéz, ha máshogy gondolsz valamit, vagy kifejezetten provokál és rád erőlteti az akaratát. Összegezve: tiszteletlenül viselkedik veled.

A hazugság sosincs rendben

Szaladj messze a hazug embertől. Mindegy, hogy az élete melyik részéről áltat hazugságokkal, ne vesződj vele. Ha a barátodban nem bízhatsz, akkor kiben? Ráadásul, amikor barátságban hazudik valaki, az jóval komolyabb mentális problémákra utalhat. A hazug embernek nem barátja van, hanem közönsége, amelyik elhiszi a történeteit. Persze nem az olyan apróságokról van itt szó, mint hogy azt mondja a legjobb barátnőd, hogy nem nagy a feneked abban a nadrágban, hanem a lényegi kérdésekben hazugságokról.

5 jel, hogy szakítanod kell egy mérgező baráttal

Ha lekezelő veled, az baj

Ha bármilyen módon érzelmileg bántalmaz: lekezelő, gunyoros, csúfolódik, elveszi az önbizalmad, rosszat mond rólad a hátad mögött, akkor nincs mese, lépni kell.

Ne fogadd el, ha kihasznál

Vannak emberek, akik csak azért barátkoznak veled, hogy valamilyen hasznot húzzanak belőled. Mert te ismersz valakit, akire szükségük van, pénzt kérnek, ingyen jutnak hozzá általad számukra kedvező szolgáltatásokhoz… Ők nem a barátaid, csak kihasználnak, mehetnek a levesbe.

Ha nem viselkedik úgy, mint egy barát, az azt jelenti, hogy nem a barátod

Folyton te teszel érte mindent, a kapcsolat egyoldalú, magától eszébe nem jutna, hogy felköszöntsön a szülinapodon, vagy akár csak felemelje a telefont és megkérdezze, hogy vagy. Ezt sajnos nem barátságnak hívják, és csak elszívja az energiáidat, miközben az értéktelenség érzése önt el miatta. Hagyd, nem éri meg a fáradságot.

Sokszor nehéz tisztán látni egy ilyen helyzetben, de ha kényelmetlenül érzed magad egy barátságban, akkor vizsgáld meg alaposan, tedd fel magadnak a kérdést, hogy egyszeri vagy rendszeres kényelmetlenségérzés ez, mert ha régóta a barátod, akkor nem egyszerű kiszúrni a jeleket, mert már hozzászoktál akár még a bántalmazáshoz is.

Hogyan lehet szakítani egy baráttal?

Az egyetlen működőképes megoldás az, ha egyenes vagy, és egyszerűen megmondod, hogy már nem szeretnél vele találkozni. Kívánj nekik szép életet, és vonulj ki a helyzetből, majd ne vedd fel a kapcsolatot vele akkor sem, ha bombáz levelekkel, hívásokkal. Ha egyszer úgy döntöttél, ki akarsz lépni egy barátságból, akkor már ne inogj meg, miután ezt közölted a másikkal, mert könnyen visszaeshetsz egy olyan kapcsolatba, ami negatívan hat rád. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy eldöntse, kivel szeretne együtt lenni, nem kell magyarázkodnod a szakítás miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top