Életmód

80 éves a világ első űrhajósnője

Egészen hihetetlen, de már 80 éves a világ első űrhajósnője. A "kozmosz first ladyje" 1937. március 6-án született. Valentyina Tyereskova űrhajós nemzedékek példaképe lett, pedig alig 71 órát töltött a világűrben.

Március 6-án ünnepli 80. születésnapját a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova, aki az egykori Szovjetunióban mintakarriert futott be. Jelenleg a Kreml pártját, az Egységes Oroszországot képviseli a parlamenti alsóházban, a dumában.

Történelmi űrutazásának köszönhetően Tyereskova ma is élő legenda, pedig kevesebb mint három napot töltött az űrben. Amikor 1963. június 16-án az akkor mindössze 26 éves Tyereskova a Vosztok–6 űrhajón elindult a Föld többszöri megkerülésére, hazájában egy csapásra népi hős lett. Csaknem háromnapos űrútja során néhány kilométerre megközelítette a Vosztok–5 kabinját, amelyben kollégája, Valerij Bikovszkij ült.

Ebben az időszakban folyt óriási versenyfutás a Szovjetunió és az Egyesült Államok között, melyik nagyhatalom ér el látványosabb sikert az űrkutatásban. Előbbi 1957-ben küldte fel az első szputnyikot, 1961-ben pedig Jurij Gagarin személyében először járt ember az űrben. Tyereskova űrrepülésével pedig az kívánták bizonyítani, hogy a szocializmusban a nemek egyenjogúsága is megvalósult. Tyereskovát aztán mégis alig követték hazájából, mindössze négy orosz hölgy vett részt az űrprogramokban.

Alekszej Leonov, szintén legendás űrhajós szerint “az űrutazás nem nőknek való”. Ő volt egyébként az első, aki 1965-ben az űrhajóból kilépve űrsétát tett. Leonov úgy véli, már Tyereskova útja is megmutatta, a nők fizikailag nem alkalmasak az űrhajózás megpróbáltatásaira. Az orosz űrhajós vélhetően arra célzott, hogy kolléganőjénél állítólag egészségi problémák léptek fel az űrben.

Valentyina Tyereskova űrhajósnőt leginkább a Mars nyűgözi le a maga rejtélyeivel, mítoszaival. Annak ellenére elrepülne a vörös bolygóra, hogy könnyen elképezhető, soha nem térne vissza onnan.

80 éves a világ első űrhajósnője
80 éves a világ első űrhajósnője (fotó: Wiki)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top