Életmód

Így tiltakoznak a világbajnok amerikai jégkorongozó nők az egyenlő fizetésért

Ritkaság, hogy a címvédő világbajnok ne szálljon harcba a választott sportága csúcsát jelentő dicsőségért. Az Egyesült Államok világbajnok női jéghokicsapata mégis így tett.

Március 31-én a michigani Plymouth-ban kezdődik a Nemzetközi Jégkorongszövetség által szervezett női jégkorong-világbajnokság. Az amerikai válogatott a jelenlegi címvédő. A csapat tagjainak elmondása szerint nem vesznek részt az eseményen, ha a sportágat irányító amerikai testület a USA Hockey nem mutat hajlandóságot a velük való egyezkedésre.

A jégkorong-válogatott tagjai már több mint egy éve küzdenek azért, hogy férfi társaikkal azonos bérezésben részesüljenek. Azonban nem csak a pénzről van szó, ugyanis a férfi válogatott tagjainak jobb felszerelés, támogató személyzet, PR-támogatás és jobb utazási körülmények is járnak.

“Normális fizetést szeretnénk és azt, hogy a USA Hockey teljes mértékben támogassa a nőknek és lányoknak szóló programokat, ne másodrendűként tekintsenek ránk” – írta Meghan Duggan az amerikai női jégkorong-válogatott csapatkapitánya közleményében. “Méltósággal képviseltük a hazánkat, és megérdemeljük, hogy tisztességgel és egyenlőként bánjanak velünk.”

A USA Hockey szerdai közleményében azt írták, olyan illetményt és juttatásokat ígérnek a Vb-érmekért, amelynek eredményeként minden játékos közel 85.000 dollárhoz juthat. A női válogatott szerint a közlemény félrevezető, ilyen ajánlatot ők ugyanis soha nem kaptak.

Az amerikai női hokiválogatott a 2015-ös világbajnokság győzteseként (Fotó: usawomenshockey.com)
Az amerikai női hokiválogatott a 2015-ös világbajnokság győzteseként (Fotó: usawomenshockey.com)

Nem ez az első alkalom, amikor egy amerikai női válogatott tagjai szót emelnek az egyenlőtlen bánásmód miatt. Tavaly az amerikai női fociválogatott tett panaszt az amerikai labdarúgó-szövetség, a U.S. Soccer ellen az egyenlő bánásmód bizottságnál, arra hivatkozva, hogy a válogatott tagjai kevesebbet kapnak, mint a férfi válogatott focistái. A bizottság egyelőre még nem hozott döntést az ügyben.

Alex Morgan, a női focicsapat egyik sztárjátékosa, aki már többször is szót emelt a fizetési egyenlőtlenségek miatt, Twitter-csatornáján támogatásáról biztosította a világbajnok jégkorongozókat.

A hokiválogatott szerint a USA Hockey havonta 1000 dollárt fizet a játékosainak a téli olimpiai játékokat megelőző fél évben, azonban az ötkarikás játékok közötti három és fél éves időszakban gyakorlatilag egy fillért sem látnak a jégkorongozó nők. Ami bevételük van, az az amerikai olimpiai bizottságtól érkezik, ez azonban távolról sem elegendő a megélhetéshez: a világbajnok hokicsapat tagjainak közel fele arra kényszerül, hogy a sport mellett más munkából tartsák el a családjukat. Van olyan is, akinek aktív sportpályafutása mellett egyszerre két helyen is dolgoznia kell, hogy megéljen.

A női válogatott tagjai azt is kifogásolták, hogy a USA Hockey évente körülbelül 3,5 millió dollárt költ arra, hogy fiúk körében népszerűsítse a sportágat, miközben a lányok irányába nem végez hasonló nagyságrendű kommunikációt.

A válogatott március 21-ig adott időt a szakmai szervezetnek, hogy lépéseket tegyen a helyzet megoldása érdekében. Akkor kezdődnek ugyanis a hoki-vb első edzései, azonban lehet, hogy idén címvédő nélkül startol majd a bajnokság.

A 2014-es szocsi téli olimpia előtt is kiütköztek az egyenlőtlenségek: a hivatalos mezek bemutatására csak a férfi válogatott tagjait hívták meg, az amerikaiak győzelmeit felsoroló listáról pedig egész egyszerűen kihagyták 1998-at, amikor a női válogatott szerezte meg az olimpiai aranyat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top