Életmód

Küzdősportok és lövészet jöhet a tornaórákra

Bevezetné a kormány a küzdősportoktatást és a lövészetet a mindennapi testnevelésórákon. Kevesebb atlétika és labdajáték várható az iskolákban.

Három éven belül minden diák kaphat lőkiképzést, ha megvalósul a kormány terve – írja a Népszava. A lap szerint a kabinet a küzdősportoktatás bevezetésével kívánja “színesíteni” az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelésórák programját.

Ennek egyik előkészülete a kormány lőtérfejlesztési programja, amelynek keretében a következő három évben 197 lőteret építenének Magyarországon, összesen 27 milliárd forintból.

Rétvári Bence, az emberi erőforrások tárca államtitkára – minisztere nevében – egy parlamenti válaszban arról értekezett, hogy a szabadon választható “katonai alapismeretek” elnevezésű tantárgy mellett az iskolai testnevelés kiegészülne a lövészet lehetőségével, “mint kifejezetten honvédelmi jellegű választható sporttal”, amely a “lőkészségen túl fejleszti a felelősségteljes eszközhasználatot, a koncentrációt és a biztonság szem előtt tartását is”.

via GIPHY

A mostani előterjesztés célja – írja a Népszava –, hogy a gyerekek tanulják meg az agresszió tudatos kezelését: például hogyan kerüljék el a verekedést, de ha kell, védjék meg magukat. A tervezet készítői azonban azt is megjegyzik: a lövészetet nem szükséges olyan hangsúllyal és óraszámban tanítani, mint például a karatét, a dzsúdót, a grundbirkózást. Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelésórák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná.

Az új sportágak iskolai bevezetéséhez szükséges kerettanterv már júniusra elkészülhet, az általános bevezetése pedig a Nemzeti alaptanterv 2019-re tervezett módosításával együtt várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top