1. Áfonya
Az áfonya valósággal csodát tesz az aggyal: javítja a memóriát, serkenti a vérkeringést és még gyulladáscsökkentő hatása is van – nem is csoda, hogy egy nagy pohár töményen áfonyás smoothie-tól azonnal jobban tudunk majd figyelni.
2. Dió
A dióról már régebben is állították, hogy az agy tápláléka, egyesek szerint azért is, mert már formájában is az emberi agyra emlékeztet. Erről persze azt gondolunk, amit akarunk, de az tény, hogy a dióban található antioxidánsok és jótékony omega-3-zsírsavak javítják a kognitív funkciókat.
3. Leveles zöldek
Spenót, madársaláta, rukkola – ezek az isteni, ropogós saláta-alapanyagok hihetetlenül jót tesznek az agyadnak. Egy amerikai kísérletben megállapították, hogy azok, akik naponta egy-két csészényi leveles zöldet fogyasztottak öt éven keresztül, végül 11 évvel tűntek fiatalabbnak a szellemi frissességet tekintve.
4. Tökmag
A magnéziumban, cinkben és egyéb ásványi anyagokban gazdag tökmagot érdemes lehet koncentrációt igénylő helyzetekben rágcsálni. Ha magában nem annyira szeretjük, keverjük salátákba – és így a fentieket figyelembe véve akár két legyet is üthetünk egy csapásra.
5. Matchatea
Ha tényleg friss agyra és éles koncentrációs képességre van szükséged, felejtsd el a kávét – a matchatea állítólag sokkal hatékonyabban turbóz, mint a kávé, szóval érdemes lehet kipróbálni ezt a népszerű italt.