Életmód

9 jel, hogy a szorongás átvette az uralmat az életed felett

Az állandó szorongás rányomja a bélyegét a napjaidra úgy, hogy talán a környezeted észre sem veszi, mi zajlik a fejedben. A saját életedet pedig megkeseríted közben a szorongás miatt.

1. Nem fogadsz el egy meghívást, pedig el szeretnél menni

Mindegy, hogy mennyire készülsz rá, hogy elmenj egy eseményre, amikor eljön a nap, a szorongás úrrá lesz rajtad, és inkább lemondod. Nem akarsz senkinek a terhére lenni, ezért abban a pillanatban úgy tűnik, az a legjobb, ha el sem mész.

2. Megszállottan foglalkozol valamivel, ami másoknak nem számít

A fejedben nem tudod leállítani a gondolatokat, megszállottan foglalkoztatnak olyan dolgok, amikre más csak legyintene. Lehet ez egy múlt héten elhangzott beszélgetés, vagy hogy a főnököd hogyan nézett rád a múltkor. Mindegy mi az, nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy téged miért foglalkoztat annyira egy látszólag jelentéktelen esemény.

3. Mindig a legrosszabb forgatókönyvet vázolod fel magad előtt

Az első randi előtt teljesen biztos vagy benne, hogy valami nagyon rosszul fog elsülni. Mielőtt utazásra indulnál, elképzeled, mi minden alakulhat borzasztóan. Ha megbetegszel, azt hiszed, nem sok van már hátra az életedből. A félelmeid teljesen valóságosak számodra.

9 jel, hogy a szorongás átvette az uralmat az életed felett

4. Újra meg újra lejátszod a beszélgetéseket a fejedben

Mindenáron igyekszel elkerülni a konfliktusokat, mert csak rontanak a szorongásodon. Még vita sem kell hozzá, hogy egy beszélgetést újra meg újra átgondolj, akár hetekig is jártatod rajta az agyad. Attól félsz, hogy valami rosszat mondtál, ezért játszod le újra a beszélgetéseket, és adsz új válaszokat a fejedben.

5. Azt hiszed, a te hibád, ha valaki nem válaszol azonnal

Lehet az a férjed, a legjobb barátod vagy a testvéred, te aggódsz, ha valaki nem válaszol egy üzenetedre. Aki nem szorongós, az nem foglalkozik vele, hány perc alatt kap választ, de te azt hiszed, hogy a te hibád, ha nem jön azonnal üzenet vissza. Tulajdonképpen ez egy folyamatos érzés nálad, hogy biztos elrontottál valamit.

6. Ha a jövő kerül szóba, úgy érzed, összeomlasz

Utálod, ha az emberek a terveidről kérdeznek, mert neked ijesztő és félelmetes belegondolni, mi lesz veled öt év múlva. Ezért nem szereted azt sem, ha mások beszélnek neked a terveikről, mert csak azt érzed tőle, hogy nem vagy elég jó.

7. Összehasonlítod a sikereidet a korodbeliekkel

Nézed a Facebookon, hogy a volt osztálytársak már álmaik állásában vannak és felrobban tőle a fejed. Nem akarod összemérni magad velük, de a szorongásod átveszi a hatalmat és nem tudsz nem magad alá esni azon, hogy mások mennyivel előrébb tartanak szerinted.

8. Visszajátszod fejben a hibáidat, és ostorozod magad

Főleg ha a munkahelyeden hibáztál valamit, akkor az egész hetedet is elronthatja, ahogy ostorozod magadat miatta. Folyton hajszolod, hogy a legjobban teljesíts, ezért ha nem sikerül, akkor nagyon keményen kiosztod magad. A szorongásod ilyenkor a legrosszabb ellenséged.

9. Néha fizikailag és mentálisan is túl fáradt vagy, hogy kikelj az ágyból

Vannak napok, amikor olyan erős a szorongásod, hogy úgy érzed, képtelen vagy bármi másra, mint hogy feküdj az ágyadban, és sírj. Néha a világ túl sok neked, és szükséged van pár napra, hogy újra erőre kapj. A szorongás rendkívül káros hatással lehet az egészségedre is, ezért nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni, ha kell, segítséget kell kérni, hogy legyőzhesd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top