Életmód

Felfedezték a lárvát, ami megeszi a műanyagzacskót

Hősies szerepet kaphat a jövőben egy közönséges lárva, amit eddig csak a horgászok használtak csaliként. A hernyó ugyanis többedmagával képes felzabálni a műanyagból készült szatyrokat és zacskókat.

Érdekes felfedezésre jutott Federica Bertocchini, a spanyol Cantabriai Egyetem biotechnológiával foglalkozó intézetének egyik kutatója, amikor az egyik méhkaptárát akarta megtisztítani a nagy viaszmoly lárváitól (amelyek alapvetően is a méhkaptárakban érzik leginkább otthon magukat, hiszen viasszal táplálkoznak). A biológus a lárvákat egy műanyagzacskóba gyűjtötte, a zacskót pedig lezárta arra az időre, amíg a kaptárt tisztította.

Bertocchini ekkor figyelt fel rá, hogy a kukacok egyszerűen kirágták magukat a zacskóból, és mire ő megfordult, már szanaszét másztak a lakásában. Bertocchini kollégáival azóta vizsgálják a viaszmoly lárváit. A Current Biologyban megjelent tanulmány szerint 100 lárvának az akcióját nézték végig, és rögzítették, ahogy 12 óra alatt cafatokra rágnak szét egy hagyományos polietilén bevásárlószatyrot.

Felfedezték a lárvát, ami megeszi a műanyagzacskót

Egy olyan zacskót, amit az emberek milliárdszámra dobnak ki a szemétbe a világon, gyakorlatilag minden 40. percben egy ilyen nehezen lebomló tasakkal szennyezi az emberiség a környezetét. 

A zacskót a megfigyelések szerint az említett állatok nemcsak hogy megrágták, de az ürüléküket megvizsgálva feltűnt, hogy meg is emésztették, ez a különösen jó hír a kutatók számára! 

Az más kérdés, hogy a szemétlerakókban hagyományosan több száz év alatt lebomló zacskókhoz mennyi lárvát kellene bevetni, és hogy egyáltalán egy ilyen projekt kivitelezhető lenne-e, de a tudomány már jó ideje elszántan dolgozik az alkalmas megoldás kitalálásán. 2011-ben például felfedeztek egy gombát, amelyik a műanyagok egyik fajtáját lebontja, és a gomba mellé most már lárvák is felkerülhetnek mint hatékony eróziós tevékenységet végző munkaerők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top