Életmód

6 jel, hogy érzelmi manipuláció áldozata vagy

A manipulátorok köztünk élnek, nincs kiírva a homlokukra, hogy tönkre akarnak tenni, csak épp addig mesterkednek, amíg megteszik. Lerombolják az önbizalmad, sárba tiporják az érzelmeidet, és ha sikeresek, akkor úgy érzed magad tőlük, mintha kizsigereltek volna. Ezért fontos a következő pár jel, ami alapján felismerheted, hogy érzelmi manipulátorral van dolgod.

1. Túlságosan is segítőkész

Ha megkéred valamire, akkor azonnal beleegyezik, majd elkezd sóhajtozni, és más nem verbális módon a tudtodra adja, hogy nem igazán van kedve ahhoz, amire megkérted. Amikor felhívod a figyelmét rá, hogy nem úgy tűnik, mintha szívesen segítene, akkor természetesen az a válasza, hogy dehogynem, teljesen el vagy tévedve, már megint hallucinálsz. A manipulátorok szuperjól tudják úgy csavarni az eseményeket, hogy téged őrültnek állítsanak be. Ha egy érzelmi manipulátor igent mond valamire, akkor ne próbáld megállítani a sóhajtozásban, inkább hagyd rá, és sétálj ki a helyzetből, maradjon magára a drámaelőadásával.

2. Bolondnak néz

Mond valamit, majd később letagadja, és úgy néz rád, mintha teljesen megbolondultál volna, te pedig elkezdesz kételkedni a saját memóriádban és józan eszedben. Egy manipulátor a szakértője annak, hogyan magyarázza ki magát, hogy az ő szempontjai szerint legyen az adott helyzet előnyös. Olyan könnyedén hazudik, ahogy te fogat mosol, és ha rajtakapod, akkor meggyőz arról, hogy csak a te érdekeidet tartotta szem előtt. Úgy vitázik, hogy bizonytalanná válsz a saját ítélőképességedben. Ha elég hosszú ideig műveli ezt veled, akkor szó szerint egy alternatív valóságot építhet fel köréd.

Ne légy szívbajos, kezdj el jegyzetelni mindig, ha vele beszélgetsz. Mondd neki azt, hogy csak feledékeny vagy, azért készítesz jegyzeteket. Ha viszont már úgy érzed, jegyzetelésre van szükséged, akkor az égbekiáltóan nagy jel arra, hogy el kell távolítanod a környezetedből ezt az embert.

3. Bűntudatot kelt

Egy mozdulatával képes bűntudatot kelteni benned, nem is kell megszólalnia hozzá, hogy éreztesse, mennyire elhanyagolod és nem figyelsz rá eléggé. Mivel rendkívül önző, ezért csak és kizárólag az érdekli, hogy a saját szükségleteit kielégítse, és ha te ebben nem vagy elég jó szolga, akkor azt éreztetni fogja veled. Mellette pedig mesteri szinten tud szimpátiát ébreszteni maga iránt, általában sajnáltatja magát, vele esett meg a világ összes borzalma, így csikarja ki a környezetétől a törődést, ami szerinte neki jár.

6 jel, hogy érzelmi manipuláció áldozata vagy

4. Passzív-agresszív viselkedés

Nem mondja meg az arcodba, ha baja van veled. A hátad mögött kibeszél, hogy milyen szörnyű ember vagy és micsoda igazságtalanságokat követtél el vele szemben, de a szemedbe mosolyog. Azt mondja, amit hallani szeretnél, majd a tetteivel épp az ellenkezőjét csinálja. Például: “Persze hogy azt szeretném, hogy továbbtanulj, drágám, tudod, hogy támogatlak.” Majd a vizsga előtti éjszaka ott ülsz az asztalnál, és nem tudsz tanulni, mert áthívta a haverjait kártyázni, a gyerek sír, a kutyát le kell vinni sétálni, de a férj nem ér rá, hiszen haverozik. Ha pedig ezt esetleg megemlíted, hogy máshogy kellett volna viselkednie, akkor máris készen áll a válasszal: “Nem várhatod, hogy megálljon az élet csak azért, mert te iskolába akarsz járni.”

5. Ha fáj a fejed, neki egyenesen agytumora van

Mindegy, hogy milyen helyzetben vagy, a manipulátor biztos, hogy már volt pont ilyen vagy még rosszabb szituációban. Folyton nála kell legyen a szó, a saját hangját akarja hallani, a társaság középpontjában lenni, tulajdonképpen a téma számára nem is érdekes, csak az, hogy rá figyeljen mindenki. Amikor megmondod neki, hogy mennyire nem figyel senki másra, és folyton átveszi a szót, akkor mélyen megbántódik, és közli, hogy csak önző vagy, és nem hagyod őt érvényesülni. Lehetetlen meggyőzni az igazadról, ne is erőlködj, inkább sétálj el és ne nézz vissza.

6. Nincs felelősségérzete

Az érzelmi manipulátorok agyából hiányzik a felelősségérzet, mindig valaki másnak a hibája az, ahogy ők viselkednek. Úgy veheted észre a manipulátort legkönnyebben, ha figyelsz, hogyan mesél magáról a kapcsolatotok kezdetén. Az egyik praktikája ugyanis az, hogy nagyon korán, már akár az első találkozáskor is rengeteg dolgot elmond az életéről, olyan mélyen intim és személyes dolgokat, amikhez másoknak több hónap randizásra van szüksége.

A történetei mindig arról szólnak, hogyan szúrt ki vele egy exe, hogyan verték át a munkahelyén, mekkorát csalódott a barátaiban… Az áldozat szerepében próbál az ujja köré csavarni, a jószándékodra apellál, mert így nem fogod faképnél hagyni a kapcsolat elején, hanem elkezdesz mentségeket keresni a viselkedésére, meg akarod mutatni, hogy te más vagy, mint a többi, aki csak bántotta. Pedig egy érzelmi manipulátor épp annyira sérülékeny és törékeny, mint egy pitbull, és folyamatosan gerjeszti maga körül a problémákat, kríziseket, úgyhogy ne dőlj be neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top