Életmód

Hová tűntek az utcai kukákról a csikkgyűjtők?

A közterületek egy jelentős részén az FKF leszerelte a hamutartókat, mondván, hogy ezeken a területeken amúgy is tilos a dohányzás.

Eltűntek a főváros narancssárga és zöld színű szemeteseiről a hamutartók, így Budapest egyes részeit, különösen a BKV-megállók és az aluljárók kijáratának környékét hetek óta ellepik a cigarettacsikkek – írja az mno.hu. A laphoz állítólag több levél is érkezett, amelyekben az olvasók arra panaszkodnak, hogy Budán például a Széll Kálmán tér közelében, a Várfok utcában valóságos csikktenger alakult ki a megújult zöldterületeken, de Pesten, a nagy forgalmú népligeti aluljárórendszer környékén sem különb a helyzet, és olyat is láttak már, hogy a villamos-végállomáson a BKV-járművezető közvetlenül a “dohányozni tilos” tábla mellett cigizett.

A lap a panaszok okán megkereste a Budapest köztisztaságáért felelős Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-t, hogy az eldobott csikkekkel valószínűleg összefüggésben álló hamutartóhiányról érdeklődjön. Az önkormányzati cég válaszlevelében azt írta, hogy törvényileg szabályozva vannak azok a helyszínek, ahol nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni. Ilyen helyszínek a tömegközlekedés járműveinek megállói, illetve az aluljárók is. Ezért ezeken a területeken az FKF leszerelte a kukákról a csikkgyűjtőket. 

Hová tűntek az utcai kukákról a csikkgyűjtők?

“A társaságunk kezelésében lévő 50 literes hulladékgyűjtő edényekről a csikkgyűjtők leszerelése a törvénynek való megfelelés érdekében történt” – írták. Hozzátették azt is, hogy az FKF kezelésében pontosan 10.482 darab 50 literes hulladékgyűjtő edény van a közterületeken, ebből 4704 található közösségi közlekedési eszközök megállóiban és a gyalogos forgalom számára nyitva álló aluljárókban, így a naponta jelentkező rongálás miatt a maradványmennyiség körülbelül kilencven százaléka van felszerelve hamutartóval. 

A lap megjegyzi, hogy érdeklődésükre a a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) közölte: a közterület-felügyelők 2016-ban és 2017-ben eddig összesen 413 esetben intézkedtek, mert rajtakaptak valakit, hogy olyan helyen dohányzik, ahol nem lenne szabad Együttesen 3,4 millió forint értékű helyszíni bírságot szabtak ki, és ötvenegy szabálysértővel szemben az illetékes kormányhivatalnál még eljárást is kezdeményeztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top