Életmód

Börtönt kapott, mert pokémonokat üldözött a templomban

Felfüggesztett börtönre ítélték azt az orosz bloggert, aki megosztotta videóját az interneten. A felvétel tanúsága szerint a férfi pokémonokra vadászik egy templomban. A bíróság sértőnek és gyűlöletkeltőnek minősítette a blogger viselkedését.

Három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy jekatyerinburgi bíróság csütörtökön Ruszlan Szokolovszkij bloggert, aki tavaly videofelvételt töltött fel a YouTube-ra arról, ahogyan a város egyik templomában pokémonokat keres.

Szokolovszkijt a bíróság mind a kilenc ellene emelt vádpontban, egyebek között vallási gyűlölet szításában és a vallásszabadság alapjogának megsértésében találta bűnösnek. Halmazati büntetésként megtiltották, hogy nyilvános rendezvényeken vegyen részt, a lakóhelyét sem hagyhatja el, és kötelezték, hogy törölje az internetre feltöltött kilenc videóját.

Szokolovszkij büntetése meghökkentő, mégis talán sértő lehetett, ugyanis a blogger a Pokémon Go videójáték résztvevőjeként okostelefonjával gúnyolódó felvételeket készített a jekatyerinburgi templomban. A templom arról ismert, hogy itt gyilkolták meg a bolsevikok az orosz cárt, II. Miklóst és családját. A blogger videóját egyébként közel 2 millióan látták.

Az ítélethirdetésig házi őrizetben tartották Szokolovszkijt, akit a Memorial jogvédő szervezet politikai fogolynak minősített, ügyét már az Amnesty International “a véleményszabadság elleni abszurd támadásnak” minősítette. A blogger ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni.

3 és fél év felfüggesztett börtönt kapott a templomi pokémonvadász
3 és fél év felfüggesztett börtönt kapott a templomi pokémonvadász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top