Életmód

Stresszmentesítő technikák sofőröknek

Sietned kellene, de a sor meg sem mozdul? Úgy érzed, mindjárt felrobbansz a dühtől? Érthető, hogy ideges vagy, de ettől sajnos még nem fog haladni a sor. Íme néhány idegsejtkímélő stresszkezelő módszer!

Néha igenis jólesik valakit elküldeni melegebb éghajlatra, vagy egyszerűen kiengedni a gőzt. De az esetek többségében a szitokszavak nem hoznak megnyugvást, csak még jobban felhúzzuk magunkat. Íme egy kis segítség, hogy könnyebben viseld a dugóban ácsorgást!

Stresszmentesítő technikák sofőröknek

 

Relaxálj!

Amikor épp a munkába sietnél, de a sor gyök kettővel halad, talán nem a relaxáció lesz az első, ami az eszedbe jut, de hidd el, többet segít, mint gondolnád! A relaxáció sokat segíthet a stressz kezelésében, ezért érdemes a napi rutinod részévé tenned: lehet, hogy nem közvetlenül ébredés után, hanem a dugóban araszolva fogod elvégezni, de akkor is jó szolgálatot tehet. Az egyik legegyszerűbb relaxációs technika, ha a légzésedre összpontosítasz: figyelj a légzésedre, arra, ahogy az orrodon keresztül beáramlik a levegő, és elárasztja a tüdődet, majd érezd, ahogy elhagyja a testedet a szádon keresztül. Természetesen közben ügyelj arra is, hogy halad-e a sor, de hidd el, ez a technika nagyon sokat segíthet abban, hogy az idegesítő, semmire sem jó gondolatokat kizárd.

Szállj ki egy kicsit!

A stressz energiatöbbletet okoz a szervezetünkben, ezért van az, hogy amikor nagyon mennél, de nem tudsz, akaratlanul is elkezdesz dobolni az ujjaiddal a kormányon, a lábaddal a padlón. A stressz levezetésére tökéletes a fizikai aktivitás – persze nem arra gondolunk, hogy az autóban kezdj el aerobikozni. Helyette győződj meg arról, hogy mekkora a sor valójában, szállj ki a kocsiból, és ha úgy látod, egy ideig még állni fogsz, mozgasd át magad. Persze ezt ne a reggeli dugóban tedd, hiszed 1-2 percen belül, még ha araszolva is, de mindig megindul a sor.

Stresszmentesítő technikák sofőröknek

 

Engedd el!

Sok életmóddal foglalkozó írásban olvashatod mostanában azt, hogy fogadd el a helyzetedet, de az elengedés valóban sokat segíthet egy igazán frusztráló helyzetben, egy idegtépő közlekedési dugóban. Ha nem tudsz kiszállni, és túlságosan ideges vagy ahhoz is, hogy a légzésedre figyelj, akkor egyszerűen engedd el a szorongásodat. Tedd ki a mentális stoptáblát az “Oda kell érnem! Elkések! Miért nem haladunk?” és hasonló idegesítő, frusztráló gondolatok elé, és fogadd el a helyzetedet! Fogadd el, hogy egy dugóban ülsz, és értsd meg, hogy attól, hogy ezerrel pörögnek a késéssel kapcsolatos gondolataid, még nem fog gyorsabban haladni a sor. Amint elérsz addig a pontig, hogy ezt megérted, és realizálod, hogy nincs a helyzetre befolyásod, egyből elszáll minden sürgető gondolatod, az érzés pedig megfizethetetlen!

 

Még egy kis autókázás az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top