Életmód

Vészhelyzet: kizsigerelik a horgászok a Balatont

A büntetésnek nincs elriasztó hatása, ráadásul a bontások sokba kerülnek, és hosszadalmas jogi procedúrával járnak.

Az utóbbi években emelkedett a Balatonnál az illegális csónakkikötők, feltöltések, horgászstégek száma – közölte Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a szervezet legutóbbi ülésén.

A törvénytelen építkezések azért gyarapodtak, mert nincsenek elriasztó büntetések, eljárások a szabályszegőkkel szemben. Emellett összefügg a balatoni horgászat fellendülésével is.

Nagy költséggel és hosszadalmas jogi procedúrával jár egy-egy illegális feltöltés elbontatása, illetve az engedély nélkül kihelyezett kisebb horgászstégek begyűjtése. Több százmillió forintba is kerülhetnek a bontások, miközben legtöbbször nem bizonyítható, ki végezte a feltöltést vagy a stégépítést, a költség tehát nem hajtható be senkin.

Az illegális beavatkozások miatt ráadásul a balatoni nádasok minősége is romlott, rosszabb esetben pedig kipusztultak.

A szövetség ezért több forrást szeretne az illegális stégek elbontására. Azt is szorgalmazták, hogy könnyebb legyen csónakkikötőt építeni a Balatonon, a mostani szabályok ugyanis ugyanolyan szigorúak, mint a vitorláskikötők esetében. Utóbbi viszont jóval nagyobb beavatkozást jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top