Életmód

A tampon óta nem volt ekkora forradalom a higiéniai termékek piacán: kipróbáltuk az intimkelyhet

Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a tampon óta nem volt ekkora forradalom a nőknek szóló intim higiéniai termékek piacán. Teszteltük hát az orvosi szilikonból készült intimkelyhet!

A kisgyerekeknek készült mosható pelenkáknak egyre nagyobb rajongótábora van itthon is, hiszen gyönyörű pelusokat kapni, és ráadásul a környezetet is óvják az ezeket használó lurkók. Talán nem véletlen, hogy a környezetbarát és öko Facebook-csoportok mellett a legtöbb szó a mosható intimbetétekről és az intimkelyhekről is a mosható pelusokat használó mamik körében esik. Hiszen ha már a gyerekre nem eldobható pelenka kerül, akkor az anyukák is szeretnék a menstruációjuk alatt a legkevesebb szemetet termelni. A betétek és tamponok használatával pedig sok-sok, hosszú lebomlási ciklusú hulladék keletkezik néhány nap alatt. Egy nő az élete során akár betétet, akár tampont használ, mintegy 12.000 darabot dob ki ezekből. Én is egy mosható pelusos csoportban hallottam először az intimkehelyről, pontosabban egy csoporttag barátnőmtől.

“Kétszer is kórházba kerültem tampon miatt toxikus sokk szindrómával, így ez a megoldás nálam régóta nem volt opció. Vega és környezetbarát életet élünk, így az eldobható betéteket is szerettem volna elkerülni, a mosható betétek pedig valahogy elrettentettek, így pompás megoldásnak tűnt az intimkehely” – osztotta meg velem egy csetelés alkalmával Anikó, miért is váltott kehelyre.

A tampon óta nem volt ekkora forradalom a higiéniai termékek piacán: kipróbáltuk az intimkelyhet

A betétekről, tamponokról én is több helyen olvastam már, hogy nem túl egészségesek. A tamponok hosszú használati utasításában külön felhívják a figyelmet, a TSS-re, de ezen kívül nem esik szó az allergén és rákkeltő anyagokról, amelyeket ezek a termékek tartalmaznak. Három évvel ezelőtt például az amerikai Womens Voice For The Earth olyan anyagokat talált népszerű betétekben, amelyeket nemzetközi rákkutató intézetek lehetséges rákkeltő anyagként jegyeznek.

Ezek után nem meglepő, hogy az én érdeklődésemet is felkeltette, és el is határoztam, hogyha a szülés és szoptatás után végre újra megjön, akkor csak és kizárólag ezt fogom használni. Persze, könnyen volt nagy a szám, a terhesség és szoptatás miatt két és fél évig nem kellett a problémával foglalkoznom.

Mi is az intimkehely?

A kehely a hüvelybe helyezve gyűjti össze a menstruációs váladékot. Az intimkehely, vagy más néven intimtölcsér nagyon magas minőségű, orvosi szilikonból készül. Nagyon rugalmas, felxibilis, így ideális mindenféle sporthoz, a jógától az úszásig, sőt éjszakára is használható.

Milyet válasszak?

Az intimkelyhek piaca elég széles, több márka is jelen van, és az ő termékskálájuk is viszonylag széles. A kelyhek számos, eltérő formában és méretben kaphatóak. A kisebb méreteket általában a fiatalabb, még nem szült nőknek javasolják, míg a nagyobbakat a 25 fölötti, hüvelyi úton szült vásárlóknak.

A tampon óta nem volt ekkora forradalom a higiéniai termékek piacán: kipróbáltuk az intimkelyhet

1. Naturcup, 9.850 forint
2. Bestbonus, 2.490 forint
3. Yuuki Rainbow Jolly 8.500 forint
4. LadyCup, 8.490 forint
5. MeLuna 5.900 forint

A hazai webshopok kínálata is széles, a márkaválasztásban a már rutinos intimkehely használó barátnőm segített: egy népszerű, kicsit borsosabb áru márkát ajánlott. Érdemes fórumokon utána kérdezni, de tényleg igaz, minden nő más, mindenkinek más fazon és méret válik be.

Az általam választott márkából S-es és L-es méret kapható. A barátnőm ugyan császárral szült, de neki is a nagyobb méret vált be, így én is azt rendeltem. A tájékoztató szerint, ez a modell 25 év felett, hüvelyi úton szült nőknek ajánlott. Tapasztalatom szerint, ha a gyártó által megadott kritériumokból legalább egy igaz ránk, azt a modellt válasszuk, esetemben a 25 fölötti kor.

Hogyan kell használni?

Bár magyar nyelvű használati utasítást adnak a termékekhez, nem árt néhány, Youtube-videót végignézni. Nem kell megijedni, semmiféle intim képet nem tartalmaznak ezek a tutorial videók,
többnyire a kehellyel és egy átlátszó csővel szemléltetik annak használatát. A tölcsért felhelyezés előtt többféle módon is összehajthatjuk, de a legelterjedtebb a C-alakú behajtás. Ha jól helyezzük fel a tölcsért, akkor az a hüvelyben kinyílik, és a hüvely falához simul, így biztosítja a szivárgásmentességet (ezért is fontos a megfelelő méret vásárlása). Az első pár felhelyezés után érezni fogjuk, mikor áll jól. Amíg nem vagyunk ilyen rutinosak, használjunk mellé mosható tisztasági betétet, ez megakadályozza a kisebb baleseteket. A tölcsér 12 órát is fent lehet ürítés nélkül. Én az első napon többször ürítettem, többnyire azért, hogy gyakoroljam a kivételt és a behelyezést, másrészt pedig mert (teljesen feleslegesen) folyton attól paráztam, bent ragad, és nem tudom kiszedni.

“Kivételnél érdemes összenyomni a tölcsér alját, így csökken a vákuum” – adott online tanácsot a barátnőm, aki azt is hangsúlyozta, rutin mindenképpen kell, de könnyen belejön az ember.

A tampon óta nem volt ekkora forradalom a higiéniai termékek piacán: kipróbáltuk az intimkelyhet

Kivétel után a tartalmát egyszerűen a WC-be öntjük, majd tiszta, meleg vízzel kiöblítjük, illatmentes szappannal megmossuk. Szerencsés, ha otthon a WC-ben van mosdókagyló, ha nincs, vagy nyilvános mosdóban kell a műveletet végrehajtanunk, akkor vigyünk magunkkal egy palack vizet, amivel leöblíthetjük.

Az első felhelyezés könnyen ment, ellenben az első kivétellel, ami során kissé beparáztam, mivel kissé feljebb csúszott a tölcsér. A használati utasításban leírtak segítettek, először megpróbáltam ellazítani az izmokat, mikor ez nem vezetett eredményre, az ellenkezőjével a nyomással próbálkoztam, és láss csodát, ezután ki tudtam húzni.

Az első napon, akárcsak tiniként az első tamponhasználatkor bizony folyton éreztem a kelyhet vagy legalábbis azt hittem érzem. Aztán a második és harmadik napon már olyannyira nem éreztem, hogy szinte meg is feledkeztem róla, hogy menstruálok.

Az első néhány alkalommal javaslom, hogy vékonyabb betéttel vagy tisztasági betéttel kombináljátok, ha mégsem sikerülne a tökéletes felhelyezés, nem nyílna ki teljesen a kehely, akkor így elkerülhetitek a baleseteket.

Az intimkehely előnyei

Az egyik legnagyobb előnye, hogy 12 órát folyamatosan fent lehet, így akár a napközbeni, munkahelyi ürítést meg is úszhatjuk. Mivel újra és újra használható, nem termel szemetet, nem terheli a környezetet. Nem okoz fertőzéseket, toxikus sokkot, nem befolyásolja, nem irritálja az egészséges hüvelyflórát. Arról nem is beszélve, hogy egyszer kell nagyobb összeget befektetnünk, de aztán évekig nem kell ilyesmire költenünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top