Életmód

Hőségben, autóval? Hűsítő tippek úton lévőknek

A legmelegebb nyári napokban, ha megtehetjük, hűvösbe húzódunk, és mindent bevetünk, hogy felfrissítsük magunkat. Akik szerencsések, klimatizált munkahelyen vagy a hűs otthonukban vészelik át a kánikulát, de sokan vannak, akiknek muszáj útra kelniük. Akár gyalog, akár közlekedési eszközzel indul el az ember, fontos, hogy védőital legyen nála. Akik autóba ülnek, felszerelkezhetnek további frissítőkkel is.

A legtöbb modern autóban jéghideg klíma biztosítja az elviselhető hőmérsékletet a legnagyobb forróságban. Ám vannak helyzetek, amikor szükség lehet más megoldásokra. Ugyanis nem mindenki bírja elviselni a klímát, de el is romolhat a szerkezet. Arról nem is beszélve, hogy ha az évi első használat előtt nem tisztíttatjuk ki a berendezést, sokkal nagyobb kárt okozhatunk, mint amennyi felüdülést ad a használata. A kánikulában viszont mindent meg kell tennünk azért, hogy elkerüljük a hőstresszt és a hősokkot. A forróság hatására több élettani funkció megváltozhat, és nemcsak a balesetek kockázata nőhet, hanem az egészségünk is veszélybe kerülhet.

A védőital mellett a legfontosabb az állandó szellőztetés. Már elindulni sem szabad felforrósodott kocsival, mindig jól át kell szellőztetni, mielőtt beleülnénk. Azt, hogy helyben felforrósodjon az autó, a körültekintő parkolással is megelőzhetjük. A hővédő fóliák is nagy szolgálatat tehetnek. Az árnyékos parkolóhelyek kapcsán érdemes szem előtt tartani, hogy a nap helyzetének változásával nem biztos, hogy néhány órával később ugyanúgy árnyékban találjuk majd a járgányunkat.

Hőségben, autóval? Hűsítő tippek úton lévőknek

Az egyik legjobb csodaszer, amit bevethetünk a nagy melegben, az a frissítő permet. Kaphatóak bolti változatban is kellemes illatú kiadások. De ha valaki nem akar költeni ilyenekre, egy egyszer megvásárolt műanyag permetszórót állandóan feltölthet bőrre is használható illóolajjal illatosított vízzel vagy előre elkészített gyógynövénypermettel. Ugyancsak sokat segít az úton lévőnek, ha nedves törlőkendővel gyakran áttörli az arcát, a nyakát, a mellkasát és a kézfejét, tenyerét. Utóbbinál persze vigyázni kell arra, hogy ne csússzon a keze a kormányon.

Aki a forróságban úton van, időnként feltétlenül álljon meg hűvös helyeken, és mozgassa át, frissítse fel a testét. Egy hűs üdítő is nagyon jólesik ilyenkor. Sem a serkentő tea, sem a kávé nem ajánlott forróságban, és természetesen az alkohol sem jöhet szóba a meleg kapcsán még azoknál sem, akik nem a volánnál ülnek. A cukros üdítőkkel sem érünk célt ilyenkor, de egy frissítő limonádé vagy egy hűs radler például tökéletes megoldást nyújthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top