Életmód

Békés megyényi jégtömb szakadt le az Antarktiszról

Előre szóltak a tudósok, hogy egy gigászi méretű jégtömb készül leszakadni az Antarktiszról, csak azt nem tudták mikor következik be az elkerülhetetlen. Ma volt a napja.

Hatezer négyzetkilométer területű, hatalmas jégtömb vált le a az Antarktiszról. Az elszakadást egy amerikai műhold észlelte szerdán. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron megtörténhet a leválás. A Larsen C jégselfen futó törésvonalat 2014-ben fedezték fel.

A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket.

A most leszakadt, Békés megyénél kicsivel nagyobb méretű, 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog, és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajózási útvonalakat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top