Életmód

Nincs topon a magyar ivóvízhálózat

Átfogó jelentés készült a magyarországi vízhálózat állapotáról, amit háromezer-milliárd forintból lehetne rendbe tenni, olyan rossz állapotban van. A víz negyede elfolyik valahol, mire a fogyasztóhoz eljut.

Háromezer-milliárd forintra lenne szükség a hazai vízhálózat rendbetételéhez, legalább is ezt tartalmazza az a jelentés, amit a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldött ki a településeknek véleményezésre. A dokumentumot az Átlátszó.hu tette közzé.

Ebből kiderül, hogy az összes kitermelt ivóvíz 26 százaléka valahol elszivárog, még mielőtt a fogyasztókhoz eljutna, leginkább azért, mert a vizes cégeknél nem maradt pénz a rendszer felújítására. Mostanára a teljes rendszer 80 százaléka nem kapja meg a “megfelelő” minősítést. Eközben a fizetésekre nem maradt pénz, az elvándorlás folyamatos, fiatalok pedig alig érkeznek.

A cégeknek bevételük jelentős részét elviszi a közműadó, amit akkor is fizetniük kell, ha bevételeikből nem tudják kitermelni azt, viszont csak annyi díjat szedhetnek be, amennyit az állam meghatároz, így nem jut pénz karbantartásra, állagmegóvásra és egyre több helyen fizetésre sem.

A megoldási javaslatok között felmerül a nem lakossági fogyasztók vízdíjának emelése, a közműadó arányosítása és esetleg az egész szektor államosítása is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top