Életmód

105 évesen meghalt a világ leghosszabb ideig praktizáló orvosa

105 évesen elhunyt a világ leghosszabb ideig praktizáló orvosa, a japán Hinohara Sigeaki. Az egészséges életmód és a hosszú élet apostolának része volt abban, hogy honfitársai ma a leghoszabb életűek közé tartoznak a világon.

A tokiói Szent Lukács Nemzetközi Kórház volt orvosa és igazgatója, Micsiko japán császárné egykori személyi orvosa kedden halt meg légzési elégtelenségben – jelentették a kórházból.

Hinohara 1911. október 4-én született Jamagucsi tartományban, 1937-ben végzett a kiotói császári orvostudományi egyetemen, és 1941-ben kezdett dolgozni a tokiói nemzetközi kórházban, amelyhez 76 éves szakmai pályafutása kötődik. Első éveiben a világháborús bombázások sérültjeit kezelte. Az orvos, aki az átfogó egészségügyi vizsgálatok és a preventív gyógyászat úttörője volt Japánban, 1992-ben lett kórházigazgató, és 100. életévének betöltése után is dolgozott. Öt éve ment nyugdíjba, de szinte élete végéig bejárt munkahelyére, vizsgálatokat végzett, és elbeszélgetett a betegekkel, egészen addig, amíg az év elején maga is betegeskedni nem kezdett.

Hinohara Sigeaki (fotó: Tumblr)
Hinohara Sigeaki (fotó: Tumblr)

Hinohara Sigeaki az elsők között propagálta az egészséges életmódot a betegségek megelőzésére. Elismert kulturális személyiség, termékeny szerző is volt, 75 könyvet publikált, köztük 101 évesen egy bestsellerré vált életmódkönyvet, amelyből 1,2 millió példányt adtak el. A japán kormány 2005-ben kulturális érdemrenddel tüntette ki.

Hinohara azt vallotta, hogy nem a szigorú életviteli szabályok betartásából nyerünk energiát, hanem abból, hogy jól érezzük magunkat. “Mindannyian emlékszünk arra, hogy vidám gyerekként gyakran elfelejtettünk enni vagy aludni. Úgy hiszem, ezt a szokásunkat felnőttként is megőrizhetjük – a lényeg az, hogy ne fárasszuk ki testünket túl sok szabállyal, mint amilyen az étkezési vagy a lefekvési idők aggályos betartása” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top