Életmód

Együtt élünk, szeretjük egymást, minek házasodjunk össze?

Csak egy papír! – hallani sokszor, sok helyen, ha a házasság témája vetődik fel. "Együtt élünk, szeretjük egymást, minek házasodjunk össze?" "Az csak egy papír, semmin sem változtat." Valami azonban mégis van abban a papírban, amiért az emberek annyira ódzkodnak tőle vagy épp vágynak rá.

Előfordult már, hogy a házasságot illető véleménykülönbségek miatt váltak el párok útjai. Sokan azt vallják, egyszerű az egész kérdés: elrettentő példa kontra jó példa. Persze mindenkinek megvan a maga verziója, ki miért vagy miért nem: “Nem változna semmi! Most is úgy élünk, mint a házasok!”

De mit rejt a papír? Miért csak egy hivatalos bejegyzés? Vagy. Miért egy magasabb szint?A kétkedőknek a papír félelem? A vágyakozóknak biztonság?

Bár hivatalos, száraz, tömör, ugyanakkor mégis kifejezi két ember elköteleződését, kapcsolatuk komolyságát, fajsúlyát, és ami talán a legelrettentőbb, az egymásért vállalt felelősséget. Ezt, valljuk be, manapság kevesen bírják el. Talán, mert nincs tól-ig dátumozva. Csak ettől a naptól, míg a halál el nem választ…Többeken látni, hogy számukra hosszúnak tűnik az az idő, elképzelhetetlen, végtelenbe nyúló, így a reakció: “Azt sem tudom, mi lesz egy év múlva, akkor honnan tudjam, mi lesz 20 vagy 30 év múlva?” Hogy honnan? Sehonnan.

Ez a papír, illetve a házasságkötés szépsége, rejtélye: ugrás az ismeretlen jövőbe.

Mindenki maga tudja, hogy képes-e, alkalmas-e erre a “feladatra”. Tud-e önmagán kívül is gondolkodni, felelősséget vállalni, kitartani, akkor is, ha eltűnik a rózsaszín köd. Mert az bizony eltűnik, kár szépíteni. Régóta morfondíroznak okos emberek azon, hogy miért végződik a Magyarországon kötött házasságok fele válással. Európában, így Magyarországon is az emberek elvileg szerelemből házasodnak, nem kényszerből, és mégsem működnek sokáig. Vannak, akik belerohannak: nagy a szerelem, de fogalmuk sincs, mit vállalnak. Másoknál pedig egyoldalú a dolog: összeházasodunk, mert a párom nagyon akarja, fontos neki. Persze ez is kisiklik.

Azért elgondolkodtató, hogy ez a papír iránti általános érdektelenség vagy az attól való félelem mitől alakult ki. Na meg az is, hogy miért tesznek az emberek fogadalmakat a semmibe?

Flegmán, vállhúzogatással: “Majd lesz valahogy, ha nem jön össze, legfeljebb elválunk!” –hozzáállással tényleg nem kell házasságot kötni, mert ez esetben tényleg csak egy felesleges papír az egész, ami nem szól semmiről, nemhogy két ember életéről.

Hiába a szerelem, ha nincs komoly, biztos alapja egy kapcsolatnak mindkét fél részéről. És a templomi esküvőről még szót sem ejtettünk. Isten előtt esküt tenni valakinek? Hát igen, ahhoz tényleg kell a feltétel nélküli szeretet, némi érett gondolkodás és felelősségérzet a másik iránt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top