Életmód

Van érzéked az állatkölykökhöz? Nevelj ELTE-s törpemalacot!

Törpemalac-nevelőket keres az ELTE Etológia Tanszéke. Olyan emberek jelentkezését várják, akiknek van érzékük az állatkölykök neveléséhez, akiket komolyan érdekelnek a törpemalacok, kitartóak, és még szabadidejük is van. A feladat nagyjából annyi, hogy lehetőség szerint bánjanak úgy a minnesotai törpemalacukkal, mintha az a saját kutyájuk lenne.

Az ELTE honlapján elérhető felhívás szerint a társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, ezek az állatok ugyanis tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. De még mindig keveset tudnak a szakemberek a szociális képességeikről vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel, ezért is van szükség az Etológia Tanszék kísérletére. 

A program lényege, hogy házi kedvencként nevelt törpemalacok vesznek majd részt a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban. Az ELTE kutatásához azonban elengedhetetlen, hogy a befogadott malacok minél barátságosabbá és nyitottabbá váljanak, és ebben lennének az egyetem segítéségre az önkéntes törpemalac-nevelők. Mint írják: a cél az, hogy a malacot társállatként, “kutyaszerűen” tartsa és nevelje a befogadója. Fontos, hogy az állat hozzászokjon a környezetváltozáshoz, sok és sokféle emberrel és akár más állatokkal is találkozzon, megtanuljon odafigyelni az emberi kommunikációs jelzésekre is, tudjon játszani és autóban is nyugodtan utazni. Szeretnék, ha az állat a szociális ingerekben gazdag környezetben nevelkedés eredményeképpen minél több élethelyzetben nyugodtan, komfortosan érezné magát. Fontos, hogy lehetőleg ne féljen idegen emberektől, állatoktól, tudjon sétálni, ne zavarja a hám és a póráz viselése.

A törpemalacokat fiatal korban, 4-8 hetesen tervezik a befogadókhoz adni, befogadói szerződéssel, oltva, féregtelenítve és microchippel ellátva kerülnek a gazdához az állatok. Amikor a malacok elérik a 6 hónapos kort, két lehetőség nyílik a továbbiakat illetően. Az egyik, hogy a malac elkerül egy gödöllői vadasparkba, egy kifejezetten a törpemalacok számára kialakított helyre, ahol a tanszék dolgozói folytatják az állatok intenzív szocializációját, tréningezését és további viselkedéses és fMRI-vizsgálatait. A befogadó ugyanakkor meg is tarthatja az állatot, ebben az esetben viszont továbbra is számítanak a gazda együttműködésére az ELTE kutatói, hiszen a későbbiekben is rendszeresen szeretnének együtt dolgozni a malaccal, folytatni a tréningjét és különféle vizsgálatokat végezni vele.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top