Életmód

Ezek a jelek mentális betegségre utalhatnak

Az élet néha megdobál mindenkit, amitől természetes, hogy ideig-óráig rossz a hangulatunk vagy magunk alatt vagyunk. De ha bizonyos tünetek állandósulnak, akkor akár mentális betegség is lehet belőle. A következő jelekre érdemes figyelni és még időben szakemberhez fordulni segítségért.

1. Az alvási szokások megváltoznak

Ha drasztikus változásokat tapasztalsz az alvásodban, nehezen alszol el, felriadsz óránként, egész nap csak aludnál, vagy mindig úgy ébredsz reggel, mint akin átment egy úthenger, akkor lehet, hogy üzen valamit az elméd.

2. Hangulatingadozások

Ha a semmiből egyszer nagyon boldog vagy, aztán hirtelen világvége hangulatba kerülsz, látszólag minden ok nélkül, az azt jelenti, hogy mentálisan nem vagy stabil, azaz valami van a háttérben a lelkeddel, amire több figyelmet kell szentelned.

3. Nem kötnek már le a hobbik

Amiben régen örömödet lelted, már kicsit sem érdekel, például semmi kedved a régi hobbikhoz vagy a barátaiddal találkozáshoz. Ez jelezheti azt, hogy az agyadnak szüksége lenne egy újraindításra.

Ezek a jelek mentális betegségre utalhatnak

4. A sírás kerülget folyton

Ha nem tudod, miért de állandóan sírnál, az szorongásra vagy depresszióra utalhat. Ide tartozik az is, amikor szokásoddá válik, hogy magad elé képzeled, ahogy megbetegszel, megsérülsz, ami egészségtelen méreteket ölthet, és mentális zavar lehet belőle.

5. Visszatérő, irracionális félelmek

Azon aggódsz például, hogy leég a házad, pedig erre semmi sem utal. Krónikus stressz is kiválthatja az irracionális félelmeket, amikor már kritikus mértéket ölt benned az elfojtott belső konfliktus.

 

6. Krónikus izomfeszültség

A szervezet nem bír el az állandó ugrásra kész állapottal, amit a stressz okoz. Ha ezt a vészjelzést kapja állandóan, akkor számos egészségügyi probléma alakulhat ki miatta a migréntől kezdve a magas vérnyomásig. Ennek az egyik tünete, hogy megfeszülnek folyton az izmaid, épp csak annyira, hogy folyamatos kényelmetlenségérzetet okoznak. Tanulj meg pár relaxációs technikát, amiket alkalmazz mindennap, hogy enyhítsd a mentális feszültséget.

7. Bűntudat és önutálat

Nagyon szigorú vagy magadhoz általában? Ha úgy érzed, már a napi rutinod részévé vált, hogy utálod magad, és sosem vagy elégedett azzal, amit teszel, akkor érdemes egy terapeuta segítségét kérni, hogy újra megtanuld szeretni magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top