Életmód

Kevésbé fogod élvezni a kajádat, ha lefotózod

Egy friss kutatás szerint minél több időt töltünk a tökéletes Insta-fotó megkomponálásával a vacsoraasztalnál, annál kevésbé fogjuk élvezni az étkezést.

Örök vita tárgya, hogy a fényképezés inkább hozzájárul-e az élmények megéléséhez, vagy elvesz belőlük. A brazil Kayapo törzs például ugyanazt a kifejezést, az akaron kaba-t használja a fényképezésre, mint a lélek ellopására. Az American Psychological Association szakfolyóirat tanulmánya pedig arra mutat rá, hogy bár a fotózás felturbózhatja a pozitív érzéseket, a vacsoraasztalnál mégsem érdemes túlzásba vinni.

Alixandra Barasch, az NYU marketingprofesszora több kutatást is végzett a témában, bár ezek eredményei sem csak feketék vagy fehérek. A fotózás többek között kiválóan edzi a vizuális memóriát, ám kiderült, hogy a többi érzékszerv benyomásait jelentősen tompítja. Ezért van az, hogy ha túl sok időt töltünk az előttünk lévő tányér fotózgatásával, az ízeknek kisebb jelentőséget tulajdonítunk, vagy ha élveztük is őket, kevésbé tesznek ránk maradandó hatást. 

Az ízélmények mellett pedig a közösségi élményre is rombolóan hathat, ha nem tudunk elszakadni az Instagramtól az asztalnál: csökken a koncentrálóképességünk, és a pillanat megélése helyett máris az eljövendő like-okon jár az eszünk. Szóval ha igazán emlékezetes étkezésre vágyunk, jobban tesszük, ha a táskánkban hagyjuk a mobilunkat.

Vogue

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top