Életmód

Ilyen zenét hallgass, ha kreatívabb akarsz lenni

Egy friss holland tanulmány megmondja, milyen zenétől áramlanak majd a kreatív energiák!

A munka közben szóló vidám, energikus zene hallgatása képes lehet rá, hogy segítse a kreatív gondolkodást és problémamegoldást – állítja egy friss holland tanulmány. A kutatás szerint kimondottan jók lehetnek a klasszikus darabok, például Antonio Vivaldi áradó, pozitív hangulatot árasztó szerzeményei.

A kutatás vezetői Ferguson és Simone Ritter 155 diákot vizsgált a holland Radboud egyetemről, akiknek klasszikus zene mellett kellett különféle kreatív feladatokat végrehajtaniuk. Négyféle hangulatú zenét választottak ki, a vidám, megnyugtató daraboktól (Camille Saint-Saens A hattyúja) a nyomasztó, negatív művekig (Gustav Holst: A bolygók).

A legtöbb zene nem volt különösebb hatással kreativitásukra a csendben nyújtott teljesítményhez viszonyítva, egy esetet kivéve: a boldog dallamoknál (ez ebben esetben Antonio Vivaldi Négy évszaka volt). Érdemes lehet otthon is kipróbálni a módszert, hátha működik:

 

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top