Életmód

Elképesztő tények a testünkről

Azt mindig is tudtuk, hogy az emberi test fantasztikus, de hogy ennyire!

Összegyűjtöttünk néhény megdöbbentő tényt az emberi testről, ami amúgy is képes jó pár trükkre, és csak nézünk. 

Forrás: Loesjex / Pixabay Alex-501 / Flickr

A köldökünk baktériumok egész univerzumát rejti magában, többezer is van ott belőlük, melyek saját ökoszisztémát hoznak létre. A tudósok szerint ez úgy úgy nézhet ki, mint egy esőerdő. 

Forrás: Vimeo/Pixabay

Az ízreceptorok a szívben helyezkednek el.  A csecsemőknek olyan sok ízlelőbimbója van a szájukban, hogy még a szájpadlásuk is tele van velük, de ez a korral eltűnik. A felnőttek szájában körülbelül 10.000 ízlelőbimbó van, melyek száma 60 éves korunkra a felére csökken. Arra viszont csak nemrég jöttek rá, hogy a savanyúságot érzékelő receptorok a szívben is megtalálhatók, melyek a fertőzéseket segítenek felismerni.

Forrás: Mike Burton / Flickr

A gyomorsav fel tudja oldani a vasat. Kicsit undorító a dolog, de inkább elképesztő. A gyomorsav sósavat tartalmaz, ezt tudósok 37 fokra melegítették, majd egy vas lapocskát és alkáli elemet helyeztek el benne. Egy nap elteltével megfigyelték, hogy a vaslemez több, mint 60%-a felszívódott. 

Forrás: Depositphotos

Az érzelmek hamis emlékeket gyárthatnak. Az emlékeink mindennap változnak attól függően, milyen hangulatban vagyunk. Például ha tavaly elutaztál egy barátoddal valahova, és jó volt az út, de mostanában összevesztetek, és nem beszéltek egymással, lehet, hogy a nyaralásra is úgy emlékszel éppen, mintha nem is lett volna olyan jó.

Forrás: Depositphotos

Tudtad, hogy magasabbak és vékonyabbak vagyunk reggelente? Közismert tény, hogy a csigolyatömegek nem annyira szorosan egymás mellett vannak alvás közben, mint amikor ébren vagyunk, ezért van az, hogy reggel magasabbak vagyunk 1-2 centivel. A másik dolog, hogy éjjel a testünk folyamatosan dolgozik, hogy megszabaduljon a felesleges folyadékoktól és levegőtől, így a levegővétel és az izzadás révén akár 2 kilót is veszíthetünk éjszakánként.

További érdekességek: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top