Életmód

Forradalmi áttörés előtt a védőoltások

A nem túl távoli jövőben a védőoltások helyett elég lesz egy tapaszt felragasztani a bőrre, és már túl is estünk a vakcinázáson.

Interjút készített a lecsengett nyugat-nílusi láz és a közelgő influenzajárvány apropóján Jakab Ferenc virológussal, egyetemi docenssel az Origo. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy idén két ember halt meg Magyarországon nyugat-nílusi láz miatt. A kutató szerint idén már nem várható több megbetegedés, mert a vírust szúnyogok terjesztik.

A közelgő influenzajárvány kapcsán Jakab Ferenc elmondta, hogy az influenzavírusoknak 3 típusuk van: A, B, és C. Ebből az A és a B tud járványokat okozni. Leggyakrabban az A vírus okozza a járványokat. Véleménye szerint a három vírustörzset tartalmazó védőoltás is igen hatékony lehet, de kapható a gyógyszertárban olyan oltás, amely négy vírustörzset tartalmaz.

Mivel az influenzavírus évről évre megújul, nem valószínű, hogy sikerül olyan védőoltást kifejleszteni, amely élethosszig tartó immunitást biztosítana – véli Jakab Ferenc.

A virológus bizakodó véleménnyel van azokról a tapaszokról, melyek kiválthatják a védőoltásokat. Elárulta, hogy ebben az új eljárásban a tapaszban mikrotűket helyeztek el, amelyekben az oltóanyag van. Az ember rátapasztja a bőrre, a mikrotüskék bejuttatják a vakcinát a bőr alá, és ezzel együtt az apró tüskék is felszívódnak. Vagyis: nem arról van szó, hogy ez egy teljesen más módszer, egészen egyszerűen nem egyetlen tűvel, hanem nagyon sok mikrotűvel jut be a vakcina a szervezetbe. Ígéretes kísérlet – mondta az Origónak a kutató.

A mikrotüskés tapasz jelenleg klinikai kísérleti fázisban van, innen még évekre van szükség, hogy a tapasz a patikákba kerülhessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top