Életmód

Ilyen új lakásba költözhetsz 2018-ban

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor régi otthonából valamilyen okból költöznie kell. Az új építésű társasházakat egyre többen keresik, amelyek nemcsak az új otthon élményével, hanem különféle szolgáltatásokkal is várják a lakókat.

A lakáskeresésről megoszlanak a vélemények: van, akinek nyűg, de van, aki kifejezetten szeret böngészgetni a lakások között, és lelkesen várja az újabb ingatlanok megjelenését. Az ingatlan.com adatai szerint a nők aktívabban vesznek részt a lakáskeresésben, mint a férfiak, például az új építésű lakások listáját a lakopark.ingatlan.com-on 59%-ban nők látogatják, és 41%-ban férfiak. Az ajánlattevők között is sokkal több a nő, összesen 62%, míg a férfiaknak csupán 38%-a érdeklődik a neki tetsző ingatlan után. A számok tehát azt mutatják, hogy lakáskeresés és lakásvásárlás terén többnyire a nők a döntéshozók.

És hogy milyen lakások közül lehet válogatni 2018-ban?

Jövőre összesen 54 darab új építésű lakópark átadása van tervben, ezek közül 37 társasház Budapesten található. A beruházók nem válogatnak kerületek szerint, mindenhol gombamód nőnek az új lakások: a budai hegyekben, a Belváros szívében, de távolabbi peremkerületekben egyaránt folynak az építkezések. Az egy épületben található lakások száma lakóparkonként eltérhet, például van, ahol csak négy lakást alakítanak ki, de van olyan komplexum is, mely több épületegyüttesből áll, és több száz lakással várja a leendő tulajdonosokat.

A lakások alaprajza és elrendezése társasházanként változik, az egyszobástól a penthouse lakásokig többféle megoldással is találkozhatunk. A kisebb lakásokat, garzonokat általában fiatalok választják szívesen első lakásnak, hiszen ezeknek az ára nekik is kedvező. Párok és fiatal házasok számára a másfél-háromszobás lakások a legideálisabbak, mivel szükségük van egy hálószobára, egy nappali helyiségre, és akik gyereket terveznek, azoknak még legalább egy fél szobára. A nagyobb, minimum 3 szobás lakásokat olyan családok keresik, akiknél már megszülettek a gyerekek, és általában egy kisebb lakásból költöznek nagyobba. A sokszobás és sokszor többszintes penthouse-okat a nagycsaládokon kívül olyan középkorúak keresik, akik szeretnek luxusban élni, és élvezik, hogy a házban minden számukra fontos szolgáltatás megtalálható.

Sokszor téma az új építésűek esetében a lakások ára, amelyet a lakópark elhelyezkedése, környezete és a nyújtott szolgáltatások is nagyban befolyásolnak. Általában minden új építésű társasház rendelkezik mélygarázzsal vagy zöldövezeti elhelyezkedés esetén felszíni kocsibeállóval, ami különösen a belvárosban nagy segítség az autósoknak. Extraként ma már egyre több parkolónál biztosítanak elektromos autótöltési lehetőséget. A 24 órás portaszolgálat és a liftek is sokat dobnak az áron, de a luxuslakóparkok esetén még a medence vagy fitneszterem is beleszólhat a végösszegbe.

A lakóparkok földszintjén különböző szolgáltatóegységek, üzlethelyiségek, élelmiszerboltok várják a lakókat, ami a városban különösen hasznos, hiszen így az első emelettel, nem pedig közvetlenül az utcaszinten kezdődnek a lakások. Ha több épületből áll a lakópark, akkor az is jó megoldás, ha a külső, forgalomhoz közelebbi házakban irodák kapnak helyet, így a belső épületekben jóval csendesebb a környezet a lakók számára. A legtöbb lakópark belső udvarral vagy parkosított kerttel, játszótérrel is rendelkezik, hogy maximálisan kiszolgálja az ott élők kényelmét.

Az új lakóparkok nagyon népszerűek – Forrás: lakópark.ingatlan.com

Tippek új lakás vásárlásához

Aki új építésű lakóparkban található lakás vásárlásán töri a fejét, a következő lehetőségekkel kell számolnia. Ezek a legfontosabb kérdések új lakás vásárlásakor.

Milyen összeggel érdemes belevágni egy új építésű társasházi lakás vásárlásába?

Jogszabály határozza meg, hogy a lakás árának minimum 20%-át önerőből kell finanszírozni., azonban jobb, ha bebiztosítjuk magunkat, és inkább 30% önerővel rendelkezünk, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy a banki értékbecslés milyen arányban fogja befolyásolni a végösszeget. Azt is érdemes belekalkulálni, hogy az új lakóparkos lakásoknál használatbavételi engedély megléte alapján folyósítanak a bankok egy összegben, amikor a társasház ténylegesen elkészült.

Milyen hitelkonstrukciók közül lehet választani?

Ma már számtalan hitelkonstrukció létezik, de egy biztos: hitelfelvételnél érdemes hosszú távra fixálni a kamatot, hogy ne érjen minket váratlan meglepetés, ugyanis ha rövidebb a kamatperiódus, akkor ott a veszély, hogy változhat a kamat és a hiteltörlesztő is. Bár a hosszabb periódus magasabb, 4,5-5 százalék körüli kamatot eredményez, ezzel tulajdonképpen a törlesztőrészlet stabilitását vásároljuk meg. Ezzel szemben egy 12 hónapra fixált törlesztőrészlet esetében már 2,3-3 százalék körüli kamatot is elérhetünk, azonban számolni kell azzal, hogy egy év után várhatóan változni, emelkedni fog a kamat – és hogy milyen mértékben, azt nem lehet előre megjósolni.

Mi a helyzet a csokkal?

Csokot azoknak érdemes felvenni, akik három gyermekkel terveznek. Ők 10 millió forintos támogatást vehetnek igénybe abban az esetben, ha a támogatás felvételétől számított 10 éven belül megszületik a három gyermek – azonban érdemes vigyázni, mert ha valami miatt ez mégsem következik be, a támogatást kamatostól kell visszafizetni! A csoknak további feltétele lakásvásárlás esetén, ha valaki három gyermekkel tervez, hogy minimum 60 négyzetméter alapterületű lakást kell vennie.

Tágas és kényelmes terek jellemzik az új lakásokat – Forrás: lakópark.ingatlan.com

És a lakástakarék-pénztár?

Új építésű lakások esetén az önerőt 30%-kal tudja csökkenteni, így érdemes minél hamarabb befektetni a pénzünket. Három esetben lehet lakástakarék segítségével élni:

1. Az ltp lejártakor a lakásvásárlással járó kifizetés azonnal megtörténik.

2. Előtörlesztésbe is bele lehet forgatni.

3. Lakásfelújításra is lehet költeni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top