Életmód

Világbajnokságra készül a kerekesszékes rúdtáncosnő

A 36 éves kanadai Erin Clark születése óta mozgáskorlátozott, a gerince nem fejlődött megfelelően. Vannak izmai, amik működnek, vannak, amik nem. Ennek ellenére tavaly áprilisban kipróbálta a rúdtáncot, és hamar kiderült, hogy a kerekesszék nem lehet akadály: tehetséges a műfajban. Annyira, hogy jelenleg a hollandiai rúdtánc-világbajnokságra készül.

A Spanyolországban élő kanadai Erin Clarknak a keresztcsontja nem fejlődött ki rendesen, emiatt viszont nem tud járni, egész életét kerekesszékben kénytelen tölteni. Mint mondja, a fejlődési rendellenesség miatt vannak izomcsoportjai, amiket egyszerűen nem tud használni, ő mégis magabiztos a testével kapcsolatban. 

„Azért, mert deformált a testem, és nem tudok járni, biztosan kényelmetlenül kellene éreznem magam, nem kéne szeretnem a testem, és azt kellene akarnom, hogy megváltoztassam. De én magabiztos vagyok. Nem tudom őszintén azt mondani, hogy szenvedek a testképemtől” – fogalmaz a Mirrornak adott interjújában. 

Erin hozzáteszi, hogy amióta tavaly tavasszal kipróbálta a rúdtáncot, azóta ez a sport teljesen természetes, rendszeres tevékenység lett a számára. Nagyon komolyan veszi az edzéseket, főként azután, hogy már az első hónapokban remek eredményeket ért el, például előző évben második lett a spanyol rúdtáncbajnokságon.

Pedig versenyzőként nem volt egyszerű rögtön az élmezőnybe kerülnie, ugyanis Erin nem tud minden megkövetelt pózt megcsinálni, a rúdra is a kerekesszékből elrugaszkodva kell felhúznia magát. Az első versenyén még nem volt mozgáskorlátozottak számára fenntartott kategória, amiben indulhatott volna, azaz nem volt kidolgozva egy sajátos pontrendszer, ami szerint az ő teljesítményét is korrektül, a képességeihez mérten értékelhetnék – mondja a lapnak. Annak ellenére is dobogós tudott lenni azonban, hogy minden egyes alkalommal, amikor elrontotta a spicc lábtartást, levontak tőle egy pontot. Edzője szerint Erin különleges tehetség, ehhez járul magával ragadó kisugárzása a színpadon.

A mozgássérült nő szerencséjére a 2018-as hollandiai világbajnokságra már módosítottak bizonyos szabályokat annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott rúdtáncosokkal szemben befogadóbb legyen a verseny. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top