Életmód
Szponzorált tartalom

Kinőheti a gyerekem? – 3 súlyos tévhit a laktózérzékenységről

A tejcukor-érzékenység, vagy más néven a laktózintolerancia rengeteg embert érint hazánkban is, ám közülük nagyon sokan nem is tudják, hogy ez a bajuk. A laktózintolerancia ugyanis rendszerint csak kisebb, átmeneti kellemetlenségeket okoz röviddel a tejfogyasztás után: például puffadás, gyomorfájás, hasmenés vagy hányinger jelentkezik, amit sokan nem is a tejnek tulajdonítják, hanem csak legyintenek: „rendetlenkedik a gyomrom”. Nem ez az egyetlen tévedés a tejcukor-érzékenységgel kapcsolatban.

Nem súlyos betegség, de sok kellemetlenséget okozhat a tejcukor-érzékenység, ezért jobb, ha tisztában vagyunk azzal, ha minket is érint ez a dolog. Így ugyanis tudatosabban táplálkozhatunk, és megszabadulhatunk a rendszeres hasgörcsöktől vagy a legrosszabb pillanatban ránk törő hasmenésektől. Ennek érdekében az alábbi tévhiteket mindenképpen érdemes kigyomlálni a laktózintoleranciával kapcsolatos elképzeléseink közül.

A tej élet, erő egészség – kivéve, ha laktózérzékeny vagy!

1. A laktózérzékenység csak a gyerekeket érinti – Ez a probléma a felnőtteknél éppúgy megjelenhet, mint a gyermekeknél. Sokan úgy vélik, hogy a laktózérzékenység már a születéstől fogva jelen van, és idővel kinövi majd a gyermek. Az igazság viszont az, hogy a legritkább esetben születik valaki laktózérzékenyen, viszont később bármelyik korban kialakulhat – akár felnőttnél, akár gyereknél –, és az esetek többségében többé nem is múlik el. Kivétel ez alól, ha a laktózérzékenységet valamilyen betegség, fertőzés vagy gyógyszerek váltották ki – ilyen esetben a szervezet tejcukorlebontó képessége átmenetileg „felfüggeszti magát”, majd újra helyreáll, ha a kiváltó ok megszűnik.

2. Aki tejcukorérzékeny, annak csak a tejtermékeket kell kerülni – Sajnos sokkal nehezebb a életük a tejcukor-érzékenységgel élőknek, mint gondolnánk, ugyanis nemcsak a tejtermékek tartalmaznak tejcukrot, hanem számos más élelmiszer is: például a virsli, a májkrém, a párizsi, bizonyos pékáruk, a gabonapelyhek, a müzlik és nápolyik is – hogy csak néhány meglepő példát említsünk. Tehát elvileg ezeket mind ki kell húzniuk az étrendjükből a tejcukorérzékenyeknek, ha nem akarnak kellemetlen tüneteket.

3. Nem is olyan gyakori dolog a tejcukor-érzékenység – Sokkal többen szenvednek tőle, mint azt általában gondoljuk, ugyanis becslések szerint a világ lakosainak körülbelül 70-75 százaléka laktózintoleráns. Hazánkban ez az arány 15-35 százalék körül alakul, míg más európai országokban kevesebb a laktózérzékenyek száma: az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Belgiumban, Svédországban például csak 5 százalék körül mozog a teljes lakossághoz képest.  Kínában ugyanakkor a lakosság 92 százaléka kimutathatóan tejcukorérzékeny!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top