Életmód

Megbukott egy doppingteszten az idei Tour de France győztese

Pozitív doppingeredményt produkált a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome. Állítólag az asztma elleni gyógyszere miatt bukott meg az ellenőrzésen.

Doppingellenőrzést végeztek Spanyolországban a Tour de France és a spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta idei győztese, Chris Froome szeptemberben leadott mintáin, a tesztek eredménye pozitív lett. A mintákban a szalbutamolszint a megengedett szint kétszerese volt, a versenyző szerint az asztmagyógyszere tehet a dologról.

Chris Froome – MTI/EPA/Ian Langsdon

Froome elmondása szerint rosszabbodott az asztmája, ezért a tünetek enyhítésére, orvosai tanácsára növelte a gyógyszeradagját, de mindig ügyelt arra, hogy a megengedett mennyiségnél ne használjon többet.

Froome mintájában 2000 nanogramm/milliliter volt a szalbutamol, pont a duplája a megengedettnek. 2007-ben Alessandro Petacchi egyéves eltiltást kapott 1320-as értékért, míg a 2014-es Giro d’Italián megbukott Diego Ulissire kilenc hónapos büntetést szabtak ki. Froome is legalább féléves eltiltásra számíthat, és arra, hogy megfosztják a Vuelta-győzelmétől – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top