Életmód

Szigorúbb szabályok jönnek az ajtókra és ablakokra

Januártól csak modernebb, energiatakarékos nyílászárókat, födémet és szigetelést lehet beépíteni.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak az ajtók és az ablakok beépítésére a jövő évtől. Kötelező lesz energiatakarékos nyílászárókat, födémeket és szigetelést használni – számolt be a Tények.

Ablakból például csak háromrétegű üveggel készült fajtát lehet választani, és szigetelésből is legalább 5 centiméterrel vastagabb kell majd, mint eddig. Egy szakértő azt mondja, hogy ezek a technológiai megoldások már régóta ismertek nálunk is.

A szigorítás célja, hogy kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe. A komolyabb feltételek viszont azzal is járnak, hogy drágábbak lesznek az építkezések és az ingatlanfelújítások. Ez a költség azonban később a megspórolt energia árában megtérül.

A szakértők szerint Magyarországon a házak 80 százaléka energetikai szempontból elavult. A távolabbi célok között szerepel az is, hogy 2020-tól csak olyan házak épülhessenek, amelyeknek a nullához közelít az energiafelhasználása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top