Életmód

Nem hiszed el, mi lett az év szava!

Olyan kifejezés vitte el a pálmát 2017-ben, amelyet a hatvanas években használtak, de most újra előretört.

A fiatalok kulturális, politikai vagy társadalmi kérdésekre gyakorolt jelentős tetteit, hatását kifejező youthquake lett az év szava az Oxford Dictionaries szótárkiadónál. Az oxfordi szótárkészítők szerint 2016 és 2017 között ötszörösére nőtt a szó használata. A youthquake kifejezés először csaknem 50 éve a Vogue akkori főszerkesztőjétől, Diana Vreelandtől hangzott el.

A youthquake a hatvanas évek fiatal generációjának mozgalma volt, amely Londonból indult, és a divatban, a zenei életben és a kultúra más területein is nyomot hagyott. A mozgalom ereje a politikai életben is éreztette a hatását: Nagy-Britanniában megnőtt a Munkáspárt fiatal támogatóinak száma, Franciaországban és Új-Zélandon pedig harmincas éveikben járó politikusok kerültek vezető pozícióba.

Az esélyesek között szerepelt még:

  • a broflake, amelyet azokkal kapcsolatban használnak, akik könnyen megbotránkoznak a saját világszemléletükkel szemben álló nézeteken, és
  • a kompromat szó is: az orosz kifejezés a politikai befolyás céljából folyó kompromittálóanyag-gyűjtést jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top