Életmód

Első trimeszter: jelek és tünetek

Sokan csak akkor tudják meg, hogy babát várnak, amikor a menstruációjuk több napot is késett. A terhesség jelei ugyanis a legtöbb esetben nem egyértelműek.

A babavárás eufóriája egészen addig tart, amíg meg nem jelennek az első igazán kellemetlen tünetek. Azért szerencsére nem mindenkinek kell átélnie a reggeli rosszulléteket vagy a szédülést, de vannak olyan jellegzetes velejárói az első trimeszternek, amelyek egyértelműen a terhessége utalnak. Ilyen a menstruáció késése, a fájdalmas, feszülő mellek, és a gyakori hányinger. De a fáradtság, a kívánósság és a hasi görcsök is utalhatnak arra, hogy az embrió megfogant. Az erős folyás, a szapora szívverés és az ínyvérzés ugyan nem gyakori tünetek, ám ugyancsak utalhatnak a terhességre.

Azt, hogy valaki állapotos, a legtöbb esetben az orvos diagnosztizálja és ultrahang segítségével bizonyosodik meg arról, hogy magzat növekszik a méhben. Általában hüvelyi ultrahanggal látható ilyenkor a baba. Ekkor már azt is megtudja a kismama, hogy mikorra várható a szülés. Arról, hogy pontosan mi történik a szervezetben, hogy a magzat hogyan fejlődik és hogy mire van szüksége ehhez, a legtöbb információt a védőnőktől kaphatják azok, akik szakmai támogatást igényelnek. Ő mondja el, mikor milyen vizsgálatokra számíthat egy kismama: megnézik a súlyát, a magasságát, a bőr és a fogak állapotát, de vérnyomásmérésre, pulzusmérésre és EKG késztésére is sor kerül az első hetekben.  A vérvétel is az egyik biztos módja annak, hogy megvizsgálják az anya egészségi állapotát és a fejlődő magzatról is több információt szereznek a vérből. Többek között a fejlődési rendellenességeket szűrik ki abból.

Ma már a legtöbb kismama már jóval a terhesség előtt, a baba tervezésének időszakában, életmódváltásba kezd és lemond az esetleges káros szokásairól, valamint egészségesen kezd táplálkozni és jó esetben magzatvédő vitaminokkal egészíti ki az étkezéssel bejuttatott fontos anyagokat. Erre azért van szükség, mert a női test fel tud készülni a fogantatásra, valamint sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. Ahhoz, hogy a magzat megfelelően fejlődjön és a nők szervezete számára is biztosítva legyenek a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, a magzatvédő készítmények biztosítják a legjobb megoldást. Ezek a tabletták azoknak is enyhülést hozhatnak, akik kellemetlen tünetekkel küszködnek. Az első trimeszter elteltével a legtöbb kismama már kívülről fújja a terhesség kapcsán felmerülő kérdésre a választ és a legtöbbeknél az első 12 hét után megszűnnek azok a nehezen viselhető tünetek is, amelyek megkeserítették a hétköznapokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top