Életmód

Csak egészséges legyen! (X)

Kisfiút szeretnél, vagy kislányt? – hangzik el a kérdés, amikor kiderül, hogy gyermeket vársz. Akinek még nincs gyermeke, talán tényleg a baba nemét tartja a legfontosabbnak, pedig a fogantatás pillanatától egy szülő csak arra tud gondolni, hogy a pici egészségesen szülessen.

 

A félelem a magzati fejlődési rendellenességekkel szemben nem alaptalan. Hazánkban évente mintegy 5000-6000 baba születik valamilyen veleszületett problémával. Fontos azonban tudni, hogy ez a statisztika csökkenthető. Megfelelő szűrésekkel, és magzatvédő vitaminokkal növelhetjük az egészséges gyermekek születési arányát.

A magzatvédő vitaminok szerepe tehát nagyon fontos a gyermek tervezésének pillanatától. Elsősorban a központi idegrendszer leggyakoribb és legsúlyosabb fejlődési rendellenességeivel szemben hatékonyak. A nyitott gerinc, a koponya- és agyhiány, vagy az idegcső-záródási rendellenességek tartoznak azon tartományba, amelyek hiányállapotokban gyakrabban fordulnak elő, és a megfelelő vitaminok alkalmazásával ezek a hiányállapotok elkerülhetők.

A várandósság 3-4 hetében a táplálékok lebontásakor keletkező homocisztein nevű anyagcseretermék bizonyítottan megzavarhatja a baba fejlődését. Ennek oka, hogy homocisztein lebontásáért felelős enzim sok ember szervezetében nem működik elég hatékonyan. Az elmúlt évek kutatásai alapján azonban sikerült a megfelelő homocisztein-anyagcserét támogató vitaminokat is azonosítani.

Mi a megoldás?

Megfelelő időben, megfelelően adagolt vitaminokkal kell ellátni a szervezetünket.

Mikor kezdjük el?

A magzatvédő vitaminok szedését a legjobb három hónappal, de legkésőbb egy hónappal, a fogantatás előtt elkezdeni. Tehát fontos, még akkor kezdjük el szedni, amikor eldöntjük, hogy tényleg gyermeket szeretnénk. Ez azért annyira lényeges, mert a fogantatás pillanatában megkezdődik a baba fejlődése, még azelőtt, hogy valójában tudatában lennénk a terhességnek.


A terhesség 15. napján, amikor először marad el a havi vérzés, a magzati fejlődés éppen ott tart, hogy fennáll az agy- és koponyahiány valamit a nyitott gerinc kialakulásának lehetősége. Az elkövetkezendő 12 hétben pedig a súlyosabb magzati fejlődési rendellenességeket tudjuk megelőzni a megfelelő vitaminokkal.

Tényleg elég a folsav pótlása?

Bár néhány szakorvos szerint a folsav elegendő, a jelenlegi kutatások alapján sajnos azt kell mondanunk, hogy a folsav, bár talán a legfontosabb, de csak egy komponens, amire egy várandós kismamának szüksége van. A Folsav mellett fontos a B2, B6 és B 12 vitamin pótlása is, melyek szintén hozzájárulnak  a normál homocisztein-anyagcseréhez, illetve részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban .

Nagyon fontos tehát, hogy a kismamák étrendje változatosan legyen, és így a magzat is megfelelően legyen táplálva. Továbbá figyelni kell arra, hogy eleget fogyasszunk a terhesség alatti vitaminokból és ásványi anyagokból. Rengeteg kutatás alátámasztja, hogy a terhesség alatti táplálkozás nagyban befolyásolja a gyermek későbbi egészségi állapotát.

Tudtad, hogy a Dr.Czeizel Magazatvédő multivitamin olyan folsav+B vitamin kombinációt tartalmaz, ami a folsav magas arányú hasznosulását teszi lehetővé?

Kezdd el időben szedni!

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top