Az ünnepek alatti és azutáni rengeteg étel megviselheti a gyomrunkat. Ha felborul az emésztés, akkor a puffadás akár hónapokig is tarthat.
De ne aggódj, segítünk! Íme néhány szuper tipp, ami megszünteti a kellemetlen tüneteket.
Egyél több rostot
A rost helyreállítja a bélműködést és gyorsítja az emésztési folyamatokat, ezáltal az étel rövidebb ideig van a bélrendszerben, amitől kevesebb gáz termelődhet a testben.
Egyél probiotikumokat
A puffadás általában a bélrendszerben elszaporodott rossz baktériumok jele, ha több jó baktériumot juttatsz a szervezetedbe, az helyreállíthatja a rendet odabent.
Igyál kevesebb szénsavas italt
Az alkohol szénsavval gyakorlatilag a legjobb recept a puffadásra. Ha lehet, mellőzd mindkettőt.
Igyál teát
A vízhajtótea, mint a borsmenta, a kamilla vagy a citromfű tea segít puffadás esetén, sőt gyomorrontás idején is.
Egyenlítsd ki a sóháztartásod
Ha túl sok sósat ettél, előfordulhat, hogy sok víz raktározódott a szervezetedben, ezért érzed puffadtabbnak magad. Ha ez lehet az ok, akkor egyél banánt, sötét leveles zöldségeket, sárgarépát, avokádót vagy burgonyát.
Illetve egy jó tipp a jövőre nézve, 2016-ban figyelj majd arra, mit és mennyit eszel az ünnepi szezonban, így nem kell majd a puffadással küszködnöd.
Olvass tovább gyomorbántalmak témában!
- 7 puffadást okozó étel, amiről nem is gondolnád
- Hasfájás, székrekedés, puffadás… az apróságok életét gyakran megkeserítő problémák