Lovaggá ütöttek két legendás zenészt

MTI | 2017. December 30.
A brit pop-rock klasszikusai előkelő helyet foglalnak el az uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listáján. A most lovagi rangra emeltek névsorában szerepel mások mellett Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa és Barry Gibb, a Bee Gees volt énekese.

Nagy-Britanniában az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1123 nevet tartalmaz.

A legismertebb kitüntetettek között van Ringo Starr, aki eredeti nevén, Richard Starkey-ként szerepel a lovagi címben részesítettek listáján, de a Beatles egykori dobosának a királynő engedélyezte a Sir Ringo változat használatát.

A 77 éves Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért kapta a magas elismerést, éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa, a 75 éves Sir Paul McCartney, a Beatles volt dalszerzője és basszusgitárosa átvehette ugyanezt a kitüntetést.

A Beatles testületileg már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

A másik híres zenész, akit lovaggá ütöttek, Sir Barry Gibb. A Bee Gees volt énekese az elismerést követően azt mondta: lovagi kitüntetése ugyanannyira megilleti két néhai testvérét is, a 2003-ban elhunyt Maurice-t és a 2012-ben meghalt Robint, mint őt.

A Bee Gees több mint 220 millió lemezt adott el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, és a Lennon–McCartney-páros után ők a brit popzene legsikeresebb dalszerzői is. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet.

Sir Ringo és Sir Barry a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozhat a lovagi rangra emelt zenészek előkelő klubjában, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones vagy Sir Cliff Richard és természetesen Sir Paul McCartney.

Exit mobile version