Életmód

Újévi fogadalmak, és ami mögöttük van

Szerintem mindannyian tettünk már újévi fogadalmat – ki azért, mert a családjában ez szokás, mások önszántukból tesznek saját magunknak ígéretet. Kövezzetek meg érte, de nekem soha nem volt szívügyem a szilveszter, nem csalt mosolyt az arcomra, hogy vége a karácsonynak, és minden mókuskerékszerűen kezdődik elölről.

A legnépszerűbb: Nem iszom többet!

Ha voltál fiatal, vagy éppen az vagy, akkor tudod, hogy a szilveszter semmi másról nem szól, mint az ivásról. Egy jó alkalom arra, hogy vedelhess büntetlenül. Persze a valóság évről évre száraz tényeket közöl. Hova menjünk? Nem tudunk asztalt foglalni, de azt meg minek, mert úgysem akarunk leülni, meg nem is tudunk. Meg tuti valami borítéktáskás leüt az ötödik percben. A beugró meg mindenhova rohadt drága, aztán aggódhatsz a közbiztonság miatt.

Aztán eljön az idő, amikor azt a Deák Ferit inkább arra fordítod, hogy áthívd a haverokat. Meg, ugye, van az a korszak az ember életében, amikor az ilyen összejöveteleken tuti hatalmas veszekedések, szakítások, na meg összejövések történnek. Hogy az egész kalamajkából kihozzuk a legtöbbet, jó magyar szokás szerint iszunk, de mértéktelenül. Járt már valaki január elsején az utcákon, mármint napközben? Egy lélek nincsen, és nem azért, mert olyan kultúrnép vagyunk, akik az újévi bécsi koncertet nézzük. Már elnézést azoktól, akik mégis. De a valóság valószínűleg az, hogy mindenki a sebeit nyalogatja az előző napi elhajlás után.

A kettes számú befutó: Január elsejétől edzek és fogyózok!

Szóval, ebből is látszik, hogy hogyan születnek az újévi fogadalmak? Részegen. Mert ki az isten hagyja ki a csülköt, a lencselevest meg a hasonlókat, főleg másnaposan, amikor remegsz valami sós táplálékért. Na meg a nagyi tuti, hogy nem hagy desszert nélkül. Ha pedig nem vendégségben kezded a januárt, akkor tuti, hogy egy zacskó csipsszel és kólával próbálod felitatni az előző napot. De ha már így alakult, és előző évben is csak a napi újságot olvasni jártál le a terembe, az az egy nap ide vagy oda nem számít. Ja igen, és szinte biztos, hogy az is szerepel a listán, hogy a piára és cigire pazarolt pénzeden ezentúl csak fehérjét és fitnesztermékeket veszel.

Mondjak valamit? Ezt a fogadalmat betartod úgy februárig, jó esetben. Mert ha eddig nem csináltad, és azért, mert ma rohadt rosszul vagy másnaposan, mindent megígérsz, remélve, hogy valami felsőbb erő jól létet küld cserébe, na, az nem motiváció. A mozgás nem ott kezdődik, hogy veszel egy új pipás cipőt, meg posztolható edzőszettet shakerrel.

Szóval, ha valamin változtatni akarsz, tedd meg ma, magadért, és ne a naptárat lapozgasd. Nem Mr. Január hoz neked új életet, hanem te!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top