Életmód

Elkészült a szandál, amelyik megóvhatja a nőket az erőszaktól

India sajnos remek táptalaja lehet az olyan innovációknak, amelyekkel a nőket próbálják megóvni az ellenük elkövetett sorozatos szexuális bűncselekményektől. A legutóbbi, ebből a célból készült fejlesztés egy okosszandál.

Kapil Kumar Indiában mérnökhallgató, és három hónapjában telt, mire kifejlesztette nőismerősei számára az okosszandált (kép megnézhető itt). Egy olyan lábbeliről van szó, amelyet viselve a nők nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ha esetleg egyedül közlekednének vagy sétálnának az utcán.

A szandálba ugyanis be van építve egy olyan apró kütyü, amely baj esetén jelzéseket küld a közelben lévő rendőröknek, és bekapcsol egy riasztót, ha a szandál viselője úgy érzi, hogy segítségre van szüksége. A kütyü jeladó is, be tudják mérni a hatóságok. 

Kapil Kumar innovációjára azért van nagy szükség Indiában, mert iszonyatosan magas a nemi erőszak esetek száma, többször volt már arra is példa, hogy férfiak csoportosan erőszakoltak, majd öltek meg tehetetlen nőket. A 2015-ös rekordévben összesen 34.651 szexuális erőszakkal összefüggésben álló esetet jelentettek.

Nem véletlen tehát, hogy egyre többen kísérleteznek olyan innovációkkal, módszerekkel vagy technológiákkal, amelyek célja, hogy a nőket megvédjék az említett bűncselekményektől, ha már a társadalom önmagától nem képes erre. Legutóbb egy olyan indiai diáklányról írtunk, aki nemi erőszak elleni, letéphetetlen fehérneműt készített.

Kiemelt kép: Noemi CASSANELLI / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top