Életmód

Átlagosan 400 kalóriával eszel többet, ha folyton stresszelsz

Kutatások sora bizonyítja, hogy hosszan tartó stressz esetén könnyebben elhízunk, ugyanis egyszerűen többet eszünk ilyenkor. De mi az oka a megnövekedett étvágynak, és mennyi az annyi?

Krónikus stressz esetén, mikor már nehezen birkózunk meg a folyamatos stresszhatásokkal, elkezdünk kimerülni, egyre rosszabbul alszunk, amelynek a következtében megnő a vércukorszintünk. Ez utóbbi megnöveli az étvágyunkat, tehát többet eszünk. Sajnos egy ördögi körről van szó, ugyanis minél inkább túlesszük magunkat, annál rosszabbul fogunk aludni, a vércukorszintünk is tovább növekszik majd. Mindez nemcsak az alakunknak tesz rosszat, de a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is növeli. 

Hogy a stressz milyen nagy mértékben képes hozzájárulni a hízáshoz, azt a Leeds-i Egyetem kutatóinak támogatásával Giles Yeo orvos is bebizonyította. Yeo azt kérte, hogy vessék alá egy tesztnek, amely egy különösen stresszes nap végigcsinálásából áll. 

Először számolásos műveleteket csináltattak vele, és mivel Giles Yeo nem akart hibázni, ez elég stresszes gyakorlat volt a számára. Ezt követően pedig jeges vízben kellett huzamosabb ideig tartania a kezét. Ezek a stresszhelyzetek korántsem hasonlíthatók olyan szituációkhoz, amikor például munkahelyet kell váltanunk, vagy egy hosszú, komoly betegség nyomaszt bennünket, éppen ezért ijesztő, hogy még így is releváns tüneteket produkált a tesztnek alávetett orvos. Normál esetben, ha eszünk, megnövekszik ugyan a vércukorszintünk, de evés után nem sokkal vissza is esik a normál szintre. Azonban Giles Yeónál azt tapasztalták a kutatók, hogy a stresszes napján három órába telt, amíg a férfi vércukorszintje visszasüllyedt az egészségesig; hatszor annyi ideig tartott a normalizálódás, mint egy nyugis napon.

Ennek is egyszerű a magyarázata: a stresszes időszakban a szervezeted felkészül a „harcra, a küzdelemre”, így a tested folyamatosan pumpálja a glükózt a véredbe, hogy aztán elegendő energiája legyen az izmaidnak. De, ha valójában nem kell szó szerint elfutnod a veszély elől, akkor a hasnyálmirigyed ezt érzékeli, és elkezdi intenzíven termelni az inzulint, hogy lejjebb vigye a vércukrod. Ilyenkor aztán végképp felborul a hormonháztartásod, mert a megnövekedett inzulinszint és a leesett vércukor éhséget idéz elő, ezért kívánhatod még jobban az édeset, ha stresszelsz.

A londoni King’s College kutatása szerint azok az emberek, akik stresszesek, és rosszul alszanak, általában 385 kalóriával (egy nagy muffinnal) esznek többet, mint akkor, amikor kipihentek.

(via BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top