Életmód

Ebben a magyar városban fizetik a legkevesebbet a távhőért

Kikérték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól a településekre vonatkozó pontos adatokat 2016-ra vonatkozóan, hogy kiderüljön, hol fizetnek a legtöbbet és a legkevesebbet a fogyasztók. Van olyan város, ahol egészen pontosan nulla forint a távhő alapdíja.

A Pénzcentrum gyűjtése alapján a távhővel ellátott települések száma 2016-ban megközelítette a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladta a 650 ezret. Az összes tüzelőhő-felhasználás 70 százalékát a földgáz teszi ki, míg például a biomassza, hasonlóan a 2015-ös adatokhoz, 2016-ban is 15 százalékos részesedéssel bírt.

A legtöbb településen és szolgáltatónál a légtérfogat-alapú alapdíj és a gigajoule-alapú fűtési vagy HMV-hődíj szerepelt a lap által megkapott listában, így leginkább ezeket rangsorolták. Ennek megfelelően a távfűtési alapdíj Nagyatádon, Putnokon és Záhonyban a legdrágább, míg Szarvason, Pornóapátiban és Ajkán a legolcsóbb. Szarvason annyira olcsó, hogy pontosan nulla forint.

A Pénzcentrum kiemeli, hogy említett településekkel ellentétben Egerben például kifejezetten magas az alapdíj (389 forint), de Székesfehérváron (340 forint) sem sokkal alacsonyabb. Kecskeméten 203, Szombathelyen 230 forint a távhő alapdíja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top