Életmód

Európa-szerte ivókutakat telepítenének, hogy kiszorítsák a palackos vizet

Az EU kötelezné a tagállami kormányokat, hogy biztosítsanak szélesebb hozzáférést a nyilvános ivókutakhoz, az éttermeket pedig arra ösztönözzék, hogy ingyenes csapvizet kínáljanak a vendégeiknek. A kezdeményezés egyik célja, hogy Európa-szerte visszaszorítsák a környezetszennyező palackos ásványvizek fogyasztását.

A direktíva lényege az, hogy vezetékes vízhez jusson előbb-utóbb mindenki Európában, mert a térségben még most is vannak olyan régiók – a Guardian a közép-európai roma közösségeket említi –, ahol nincs bevezetve az ivóvíz. Ezenkívül jelentősen lehetne csökkenteni a palackos víz fogyasztását – és így a műanyag hulladékot –, ha az európai országokban több lenne a közkút. 

MTI Fotó: Soós Lajos

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön jelentette be az ivóvízre vonatkozó új irányelvet. Erre azt követően került sor, hogy a Right2Water nevű civil kezdeményezést 1,6 millióan támogatták az európai polgárok közül, ők mind azt szeretnék, ha jobb hozzáférés lenne Európa-szerte az ivóvízhez. Az Európai Bizottság új szabályai alapján a tagállamoknak terveket kell bemutatniuk a közkutak számának növelésére, és az olyan tájékoztató kampányokra, amelyekkel majd felhívják a figyelmet az ivóvíz minőségére és elérhetőségére is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top