Életmód

Nyújtódeszka, gumidinó, varázspálca – kincsek lapulnak az ovisok táskáiban

Ami nekünk a mobil, a pénztárca és az iratok, az egy óvodásnak a Jégvarázs-kártya, a cumi és a kedvenc plüss – de ezek mellett más érdekességek is felbukkannak az óvodások retiküljeiben!

Az óvodai öltözőben a fogasokon sorban lógnak a táskák, hátizsákok, retikülök. Az én kétéves lányom sem megy sehova a retikülje nélkül, amiben számára elengedhetetlen kellékeket cipel „Victoria Beckham-stílusban” (tudjátok, a hajlított alkaron viszi a táskát – hogy ezt kitől látta? Mert tőlem biztosan nem!). Nos innen jött az ötlet, hogy a sok nőitáska-tartalomról szóló cikk után végre készüljön egy az óvodások retiküljeiről is. Meg is kerestem pár barátnőmet, küldjenek a lányaik táskájáról és tartalmáról képet, de ezt meghallotta pár fiús anyuka is, akik megírták, bizony a fiaik sem mennek egy tapodtat sem kedvenc táskájuk nélkül. Én balga, aki egyébként nagyon ügyel a nemi sztereotípiák mellőzésére, alapból kizártam a fiúkat a kiírásból.

Ezúton is elnézést kérek, lám, még a legegyenlőbb házasságban élő, legmodernebb szülőnek is, mint én, fejlődnie kell, hogy az évtizedek alatt látott sztereotípiákkal teljesen szakítson. Ezután a kis kitérő után térjünk vissza a táskákra, nézzétek meg a kisfiúk, kislányok galériába gyűjtött táskáit, amelyekhez az anyukák magyarázatot is csatoltak.

Alex – cápás hátizsák

Alex négyéves, mindig is imádta az autókat, így abból mindig van pár darab a táskájában, de Pókember is nélkülözhetetlen. „Az ujjbábok új móka, mindig variálja, a Monello rongyi a kis lelkének kell, a kicsi plüssdinó a mai kedvenc, a legóemberke új karácsonyi szerzemény” – meséli az anyukája.

Artúr – minionos hátizsák

Tudjátok, a minionok azok a kis sárga figurák, akik most hatalmas népszerűségnek örvendenek. Artúr 5 és fél éves: „Nagy kis felfedező, ezért a távcső. A kocsiban is babrálnia kell valamit, akkor használja a mágneses rudacskákat. Furulya, mert egyfolytában zenél, Packman- és Meincraft-függő, ezért a kis szellem és a Creeper figura, az a zöld szőrös izé pedig már rég kidurrant, de mindig vele kell, hogy legyen” – mondta az anyukája.

Bora – vintage Puma retikül

Bora baba az én lányom, aki kisajátította ezt a bordó Puma retikülömet. Nem mintha használtam volna, de különleges jelentősége van, 15 évesen, amikor tombolt az oldschool stílus, hónapokig spóroltam a zsebpénzemből erre az ikonikus darabra. Megérte, Bora még ma is jelenség, ha megjelenik vele valahol. Kulcsnak mindig kell nála lennie, ahogyan egy babának is, most éppen ez a Mamas & Papas karácsonyi királynője a kedvence. A varázspálca kell, hiszen így bárhol hadonászhat és kiabálhat, hogy „CSIBIBÁÁÁÁ!”. Szereti az állatokat, ezért van két figura is a táskában. A többi pedig random kacat, amiket csak úgy belepakolt.

Boróka – Puppee unikornisos táska

Ezek után mondja bárki, hogy nem tombol az unikornisláz! Eddig mindegyik kislány táskájában volt egy rózsaszín póni. „Boróka négy és fél éves, középső csoportos ovis. Nála elmaradhatatlan kellék a hajcsat, hajgumi és egy karkötő vagy nyaklánc, hiszen egy csajszinak mindig csajszisan kell kinéznie, amihez elmaradhatatlan pár pink/rózsaszín/lila kiegészítő. A »csillogó drágakövek« (azaz a kavicsok) általában valahogy hazafelé kerülnek bele a táskába, titokzatos módon. Tavasszal ez virágokkal szokott kiegészülni. Persze táskája is több van, mivel azonban ő is követi a divatot, jelenleg kizárólag unikornismintás táska jöhet szóba” – mesélte az anyuka, Fruzsi.

Lizi – rózsaszín, steppelt hátitáska

Lizi nem bízza a véletlenre, egy rövidebb útra is nagyobbacska pakkot cipel magával. „Van egy kis Zara hátizsákja, ebbe szoktuk pakolni az elengedhetetlen dolgokat és utazótársakat” – ecseteli Lizi anyukája, és bemutatja Dodót, a klasszikus „IKEA-kutyát”, aki születése óta elválaszthatatlan társa Lizinek. „A táskában minimum három Bogyó és Babóca mesekönyv is megbújik az aktuális kedvencek közül, amelyeket Lizi hangosan »olvas« az autóút alatt.”

Merse – Bimba gymbag

Merse hátizsákja és annak tartalmának egy része is egy baba-mama designvásárról származik, nem véletlenül, hiszen az anyukája is alkotó, designfüzeteket készít, tervez és árul. A sárga Bimba tornazsák típusú hátizsákban a következő kincsek rejtőznek: krokodil, egy marokegér, pici verda, gumidinó, sárkánytojás (amúgy egy ciprusféle termése a tavalyi nyaralásból), egy „finguszamungus” , egy oldschool fababa és egy zsák aprópénz. „Meg zsepi. Az mindig kell” – mondja az anyuka.

Panna – rénszarvasos hátizsák

Úgy látszik, Panna szereti a kihívásokat, ezt mind beletuszkolja a rénszarvas hasába: nyújtódeszka, sütinyomó, baba, karóra, ujjbáb, hajpánt, hajgumi, unikornispárna, legójegesmedve. „Beletuszkolja mind, alig bírjuk behúzni a cipzárt, így pár dolog ki-kikandikál, én pedig figyelem, hogy ne hagyjunk el semmit. De van ennél nagyobb kihívással küszködő anyuka az oviban, ő szó szerint óriás-sporttáskával jár, mert az összes plüsst cipelik…” – próbálja kellő humorral pozitívan látni a dolgot Panna anyukája.

Sára – Minnie egeres hátizsák

A sütibabák is a reneszánszukat élik, csakúgy, mint az unikornisok, nem meglepő tehát, ha egy muffinnak álcázott baba is lapul a rózsaszín táskában. „Barbie baba és cumi – ezek mindig nálunk vannak!” – mondja Sára anyukája.

Vanda – Minnie egeres hátizsák

Szintén Minnie egeres hátizsákkal van dolgunk, és a varázspálca is visszatérő motívum, de lássuk, mi van még a négyéves Vanda tatyójában? Egy bármilyen unalmas szettet megbolondító hajpánt, néhány csat, egy nyaklánc, na meg persze egy plüss.

Zebulon – Verdás hátizsák

Zebulon ezt a hátizsákot a bátyjától örökölte, és kétévesen ezzel indul a bölcsibe minden reggel. Egy bölcsisnek a cumi még alapkellék, de némi elemózsia és pár matchbox is elengedhetetlen.

Csepke – övtáska

„Ezen most magam is meglepődtem, főleg a már megcsócsált »kitudjamikori« abonettszeleten” – kezdi a fotó kommentálását Eszter, Csepke anyukája, aki a táska megjelenésével egy forradalmi változást is megosztott velünk: „Eddig különböző, leginkább megdöbbentő helyekre tette el a magának tulajdonított tárgyakat, a táskák használatával picit egyszerűsödött a »hol is van?« tárgyak megtalálása.”

Luca Sára – nyuszis hátizsák

Luca Sára ötéves, igazi hölgy: a sminkek és ékszerek nélkül nem szívesen indul el sehova. „Hátizsákjában mindig magával viszi a színeseit, mert imád rajzolni. A másik kedvenc elfoglaltsága a szerepjáték, nagyon szeret királylánynak, balerinának vagy tündérnek öltözni, úgyhogy a fejdísz és a varázspálca sem hiányozhat a táskájából.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top