Életmód

A mentőket néha busz helyett használják a betegek

A mentőket néha busz helyett használják a betegek, néha pedig olyan apró ügyek miatt riasztják őket, amikhez bőven elég lenne a háziorvos. Ám a mentősök tesznek a túlterheltség ellen.

Sorra jelennek meg a hírek, hogy túlterhelt az egészségügyi rendszer, amibe nyilván a mentősök is beletartoznak. Megkérdeztünk egy mentőápolót, hogy miért szokták őket feleslegesen riasztani legtöbbször, és mi lenne a megoldás.

Leginkább az alapellátás a gond. Sokszor heteket, hónapokat kell várni egy laborra vagy egyéb szakvizsgálatra, és a háziorvos beküldi a sürgősségire, ahol várni kell, de lesznek vizsgálatok és a szükséges szakorvos is megnézi a beteget. A másik oldal, hogy a betegek nem tudják, kihez forduljanak, nagyon sokára kapnak időpontot, nincs pénzük busszal elmenni a szakrendelőbe, vagy elhanyagolják a betegségüket, így biztos, ami biztos, mentőt hívnak. Főleg az elsősegély oktatására lenne szükség, mind felnőtt, mind gyermek esetén: újraélesztés, sebkötözés, alap fektetési módok, alap légútbiztosítás, lehűlésvédelem. Meg kellene tanítani az embereket a mentőhívásra, hogy mikor van rá szükség, illetve a házipatikában előforduló gyógyszerek összeállítására és alkalmazásukra (fájdalom-, illetve lázcsillapító, hasmenés, hányás kezelése, kötszerek, égés ellátása, gyermekgyógyászati kórképek).

Az Országos Mentőszolgálat nem ül tétlenül, hanem dolgozik a probléma megoldásán.

Elkészítették a Szív City appot, amit olyan civilek használnak, akik képesek az újraélesztésre, így ha a közelükben van egy bajbajutott ember, akkor oda tudják irányítani az appon keresztül, hogy addig segítsen, amíg ki nem érnek a mentők.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy hazánkban több ezer ember hal meg szívmegállás miatt az utcán, akik közül sokakat meg lehetne menteni, ha perceken belül újraélesztést kapnának. Ezért találták ki a Szív City programot:

A Szív City program lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nemcsak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

2017 októbere óta elérhető az alkalmazás, 2018. január óta pedig ingyenesen tartanak havi rendszerességgel újraélesztés-oktatást, amit Hősképző foglalkozásnak neveztek el, hogy minél több civil tudjon szakszerű segítséget nyújtani a mentők kiérkezéséig.

A Szív City appot a statisztika szerint már több mint 10 ezer ember töltötte le, és mintegy 200 riasztást regisztráltak rajta.

Egy február elején történt esetről a mentők hivatalos Facebook-oldalán is beszámoltunk: Mentőápoló segített! – munkából igen, hősiességből nem volt szabadnapos. A pénteki nap folyamán Budapesten fiatal férfi újraélesztéséhez riasztották az Országos Mentőszolgálatot, akik a mentőegység indításával párhuzamosan a Szív City mobil applikációt is aktiválták. A Szív City riasztást éppen egy szabadnapját töltő, közelben tartózkodó mentőápoló kapta meg. Azonnal a helyszínre sietett, és átvette az ott tartózkodó laikustól a beteg újraélesztését, amit egészen kollégái megérkezéséig folytatott. A beteg így igazi csapatmunka eredményeként kaphatott esélyt, és juthatott el a kórházba. Mindannyian szorítunk a felépüléséért! Köszönjük, hogy hősök vagytok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top