Életmód

A kötött báli ruhától a teljes meztelenségig: feltúrtuk az Ifjúsági Magazin divatrovatát

Tanulságos, vizuálisan agyzsibbasztó és a maga módján megható retro válogatásunk kedvéért végignéztük a szocialista Bravo magazint az indulásától a rendszerváltásig.

Halk, észrevétlen, mégis kultúrtörténeti jelentőségű pillanat volt pár hete, amikor digitalizálták, feltöltötték és kutathatóvá tették az összes Ifjúsági Magazint 1965-ös indulásától a rendszerváltás évéig. A szolgáltatás ugyan fizetős, de mi előfizettünk, hogy nektek ne kelljen (mindent az olvasókért!), és megmutathassuk a legfurcsább, legviccesebb vagy éppen legijesztőbb trendeket a kérlelhetetlen, majd egyre lazuló erkölcsű szocializmus hivatalos ifimagazinjából.

Mint ismert, az IM volt a fiatalok felvilágosításának – mind divat és popkultúra, mind szex ügyében – fő felülete, és bár a hatalom húzta a száját minden lazaságon, annyi eszük azért nekik is volt, hogy belássák: nekik sem lenne jó tanácstalan, folyamatosan teherbe eső, vagy a másikat folyamatosan teherbe ejtő tinikkel teli országban élni. Megszületett hát az Ifjúsági Magazin, ami már az elején a Rolling Stonesszal és a miniruhákkal jött, később pedig merész riportokat közölt az undergroundról, a drogokról és a meztelen fürdőzésről is.

A divatrovat pedig, nos… mondanánk, hogy legendás, de nem ez a legjobb szó. Erre tulajdonképpen nincs is szó. Inkább mutatjuk: minden évhez egy kivágott oldalt.

1965

Betűhíven idézünk: Halványszürke zefir ingblúz csipkefodor díszítéssel, egyszínű sötét szoknyával ünnepi alkalmakra. Mohazöld teveszőr hatású szövetkabát, körgallér díszítéssel. (A ponponos sapka és a szőrmedíszítés világszerte „befutott”.)

1966

Variációk. Figyeljük meg a gondos, de laza kézi rajzzal megbolondított fotókat!

1967

Invertálással és még kreatívabb kézi utómunkával párba állított képek: szürreális, bohém, szóval leiskolázza Terry Richardsont meg a többi pancsert! Külön figyelemre méltó a turkálókból a mai napig kikopni képtelen fekete-fehér szoknyaminta.

1968

Nem értettem, miért üres az életem, hát most rájöttem: eddig nem tudtam a Belphegor-sapka létezéséről.

1969

Három tökéletes felsőruházati cikk és a tökéletes kötött sapka, amit természetesen neked kell elkészítened.

1970

A hippik vesztettek, még a KISZ-lapba is bekúszik az imperializmus (Párizsból és Milánóból elcsent szetteket mutatnak), mégis sokkal érdekesebb az amatőr divatfotó-pályázat első köre. Lenyügőző minták, a divatba most azonnal visszahozandó gallér, merész villantás és olyan kompozíciók, amelyek ezúttal nem csak leiskolázzák Terry Richardsont, hanem visszamenőleg kitörlik a divatfotó-történelemből!

1971

Újabb amatőr versenyző, aki nem véletlenül kapott egy teljes oldalt: ha nem tudsz kötni, akkor mibe, hogy ezt a ruhát látva azonnal megtanulsz majd!

1972

Ha Jugóban nyaralnál, minimum így öltözz!

1973

Tömény, fülledt szexualitás ’73-ból. Már csak azért is meglepő a – sejthetően – meztelen lány, mert a cikk amúgy arról szól, hogy (jé!) a tervezői, kézzel készült ékszerek drágábbak, mint a nagyüzemiek. Ez lehetett a korabeli fiatalság első találkozása a piacgazdasággal.

1974

Zsüsztokor és hurkolt dederon!

1975

„Bizonyára megfigyeltétek már, hogy a vidám színek, az ötletes dekoráció, a pompás tarkaság, s a bolondos ruhák is hozzájárulnak a jó hangulathoz. Ezért úgy készüljetek fel, hogy szép élményetek maradjon az idei farsangról is. Ruháitok stílusa legyen szellemesen fiatalos, tarka, de ne feledkezzetek meg az ízlésről sem!” Megfigyeltük, bizony.

1976

Metroszexualitás, before it was cool.

1977

Népi hímzés: do’s and don’ts.

1978

Sminkek, hajak, ékszerek, gallérok és divattippek, és a legfontosabb: visszatértek a fotók!

1979

Azonnal vissza szeretnénk menni 1979-be megvenni ezeket a szemcsókat, aztán visszajönni 2018-ba, elutazni Berlinbe, beülni a legmenőbb klubokba és élvezni, ahogy szegény kis németek, akiknek fogalmuk sincs a divatról, megsemmisülnek a szégyentől!

1980

Áprilisi divatanyag. Semmilyen szöveg nincsen hozzá, de ugyan már – nem is kell!

1981

Végleg itt a nyolcvanas évek, szügyig gázolunk a válltöméssel súlyosbított, neonszínű, imádnivaló ízléstelenségben.

1982

Megszakítjuk adásunkat! Az októberi lapszámban divatanyag – meg sok minden más – helyett kimerítő riportot láthatunk-olvashatunk a magyar naturista – akkor még: nudista – strandokról. A számból hatalmas botrány lett, nem is önmagában a képek és a téma miatt (igaz, ekkoriban már a pártközpontban is úgy gondolták, hogy túl sok a szex), hanem azért, mert a címlapon volt egy Lenin-portré, a hátoldalon pedig két meztelen kamasz. A baj abból volt, hogy

ha kinyitották és megfordították az újságot, a kamaszok meztelen feneke pont egyvonalban volt Leninnel.

Reméljük, soha többé nem lesz egypártrendszer Magyarországon.

1983

A botrány után nem győztek kompenzálni: aszexuális pulóver- és harisnyakörkép 1983-ból.

1984

Necces év volt.

1985

Nem azért írunk ilyen kevés szöveget, mert lusták vagyunk, hanem azért, mert egyszerűen elfogytak a szavaink.

1986

Éreztük, hogy a nyolcvanas évek közepi farsangi tematika erős lesz, de erre senki és semmi nem készíthetett volna fel minket. Imádjuk. (Bónusz: színesbőrű férfimodell! Az IM-ben! 1986-ban!)

1987

A teljes cím az, hogy Tini varrótanfolyam és arról szól, hogyan készítsünk fürdőruhát házilag. Van benne egy ilyen bekezdés is:

Némi önkritikát gyakorolva ki-ki egyéni ízlése szerint döntse el, e csöppnyi ruhadarabbal mennyit takar vagy éppenséggel mennyit mutat meg alakjából. Segítségül azonban felsorakoztatunk néhány megfontolandó útmutatót!

Aztán megmutatják ezeket a képeket. Köszönjük, Ifjúsági Magazin!

1988

Lendületes és művészi divatanyag a miniről.

1989

Érdekes, hogy az archívumból kimaradt a vasfüggöny lebontása utáni első lapszám – a júliusi –, de az augusztusi is egészen árulkodó: érezni, hogy végképp levették a kezüket a tartalomról a cenzorok. Divatrovat helyett melltartótörténelmet találunk, persze sok-sok képpel. Jellemző, hogy az egészet egy melltartó nélküli modellel indítják, haha!

Eddig tart az archívum, nem baj: így legalább szó szerint a csúcson hagyjuk abba. Ami ezután jött: súlytalanodás, változó színvonalú konkurencia a kaotikus lapkiadópiacon, fogyatkozó példányszámok, eladás, ráncfelvarrás, újra eladás, hogy aztán 2015 májusában magyarázat nélkül szüntessék meg az akkor éppen ötvenéves, addigra azonban silány tucatlapként működő Ifjúsági Magazint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.