Az állami támogatással csaltak egy alapítványi iskolánál

MTI/NLCafé | 2018. Február 21.
Jogosulatlanul igényeltek állami támogatást egy alapítványi iskola fenntartói olyan diákok után, akik nem is jártak az intézménybe. Az ügyben három embert helyezett előzetes letartóztatásba a Nyíregyházi Járásbíróság.

Megpróbálta kijátszani a rendszert egy nyíregyházi alapítványi iskola fenntartója, hogy minél több állami támogatáshoz juthasson az intézmény. A csalás hasonló volt ahhoz, ahogy a hamarosan bíróság elé kerülő tánctanárok igyekeztek minél többet kisajtolni a folyósító hatóságból: olyan diákok után is vettek fel állami támogatást, akik nem is jártak az intézménybe.

A nyíregyházi alapítványi iskola ügyében előzetes letartóztatásba került M. I., aki az iskolát fenntartó alapítványt irányította, H.M., akinek a dolga az adatok felügyelete, az osztálynaplók kezelése és a pénzügyi irányítás volt, illetve Sz. D., akinek olyan diákokat kellett rávenni a jelentkezésre, akik valójában nem akartak részt venni az órákon.

Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint Sz. D. több település lakosságát felkereste, akiknek nyereményeket ígért, ha megadják a beiratkozáshoz szükséges adataikat. Hogy ne kelljen sokat írnia, fénymásológépet hordott az autójában.

M. I.-t, H. M.-et és Sz. D.-t vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítják. Az előzetes letartóztatási végzés nem jogerős, mert az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Exit mobile version