nlc.hu
Életmód

Személyazonosság ellopása

Vidáman élt a csaló, tökártatlan ember ült miatta börtönben

A csaló rendszergazda még gyerekének is tovább adta az általa ellopott nevet.

Két évre börtönbe került egy amerikai hot dog árus, akinek még harminc éve lopták el a személyazonosságát. A los angelesi bíróságon „elképesztőnek” és „kafkai­nak” nevezték az esetet. Az 55 éves William Woodsot ártalanul ítélték börtönre, személyazonosság ellopása miatt, egy bizonyos Matthew Keirans által elkövetett csalásokért. A férfi több mint három évtizedig adta ki magát Woodsnak, miközben 200 ezer dollár hitelt vett fel áldozata nevére.

1988-ban Woods és Kei­rans egy hot dog standon dolgozott együtt. Keirans

ellopta Woods pénztárcáját és lemásolta az adatait

Vidáman élt a csaló, tökártatlan ember ült miatta börtönben

az igazolványokból. 1990-ben Woods adataira kiállított coloradói személyi igazolvánnyal kapott munkát egy gyorsétteremben. Bankszámlát nyitott és kocsit is vásárolt a Woods nevében kiállított fedezetlen csekkel. Gyermekének is Woods családnevét adta – írja az Oddity Central.

Keirans 2013-ban az Iowai Egyetem kórházának rendszergazdája lett, addigra már megszerezte Woods születési anyakönyvi kivonatának másolatát is. Összesen több százezer dollárnyi gépjármű- és személyi kölcsönt vett fel Woods nevére.

A valódi Woods éppen hajléktalanként élt Los Angelesben,

amikor 2019 augusztusában bement a US Bankba, hogy elmondja, felfedezte: valaki jókora adósságot halmozott fel bankszámláin ezért zároltatni akarja azokat. Mivel a megadott személyi igazolvány- és társadalombiztosítási száma egyezett a bank adataival, de a biztonsági kérdésekre nem tudott válaszolni. A bank felhívta a megadott számot amin Keirans válaszolt a biztonsági kérdésekre, és elmondta, hogy senkinek nem adott engedélyt a bankszámlái kezelésére. A rendőrök kihallgatták a hajléktalan Woodsot és a rendezett körülmények közt élő Keiranst.

Keirans elküldte a társadalombiztosítási kártyája másolatát. Woodsot ezután

személyazonosság-lopás és hamis személyazonossággal való visszaélés miatt letartóztatták, majd 2020 februárjában a pszichiátriára küldték. Woods az előzetesből szabadulva kutakodni kezdett és a rendszergazda munkahelyén, a kórházban tett panaszt. Az iowai rendőrség megtalálta Woods biológiai apját, a DNS-teszt pedig bizonyította, hogy Woods igazat mond, Keirans a csaló. Utóbbira most 32 év börtön mellett 1,25 millió dollár pénzbüntetés is vár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top