Aktuális

Csalás Szabolcsban: idegen diákok után kaptak sok milliót

Több mint 30 millió forintos támogatást vett fel az egyik szabolcsi iskola olyan diákok után, akik nem is náluk tanulnak. A NAV eljárást indított a csalás ügyében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak bizonyítékai szerint az alapítványi iskola bejelentett képzésein 311 “fantomdiák” nevét tüntették fel. A támogatási kvóta minél nagyobb összegének megszerzése érdekében olyan tanulókat is bejelentettek, akik valójában sosem jártak az intézménybe.

Az iskolában a beiratkozást nyereményjátékok hirdetésével tették még vonzóbbá, a jelentkezők között televíziót sorsoltak, így szerezték meg a más iskolákban tanuló diákok személyes adatait. A nyomozók azt is megállapították, a csalást az iskola dolgozói úgy igyekeztek álcázni, hogy a nem létező diákok nevét is beírták a naplókba, sőt még osztályozták is őket.

Csalás az egyik szabolcsi iskolában: nem létező diákok után vették fel a 30 milliós támogatást

Az ügyben költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjával folyik eljárás. Harminchat gyanúsítottat hallgattak ki, köztük az iskola igazgatóját, gazdasági vezetőket, tanárokat. A NAV zárolta az alapítványi oktatási intézmény bankszámláját.

Ha a csalás bebizonyosodik, az elkövetőket kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top