Életmód

Bizalmába férkőzött és kisemmizte szomszédját egy nógrádi család

Több mint egymillió forintot csaltak ki idős, kiszolgáltatott szomszédjuktól annak a családnak a tagjai, akik ellen most emelt vádat a Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség.

Csalás miatt emelt vádat a Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség egy Nógrád megyei férfi és élettársa, valamint a fiuk ellen, akik az idős kora és szellemi leépülése miatt kiszolgáltatott szomszédjuknak több mint egymillió forintos kárt okoztak.

A vádirat szerint a családtagok egy háztartásban éltek főként gyesből és gyedből, ám 2014-ben összebarátkoztak a szomszédjukban élő hatvannégy éves férfival. Kiderítették, hogy a szomszédjuk 100 ezer forint feletti nyugdíjat kap, és megtudták róla azt is, hogy közepes fokú szellemi leépülésben szenved, emiatt nem tudta a pénzügyeit intézni, kezelni, és nem veszi észre azt sem, hogyha átverik.

Valóban: a szomszédasszony az idős férfit 2015 májusában az egyik salgótarjáni bankfiókba kísérte, ahol folyószámla-szerződést kötöttek a férfi nevére. A bankszámlához tartozó bankkártyát a nő vette át, és még aznap szomszédja a nevében 490 000 Ft összegű személyi kölcsönt igényelt. A bankszámlára átutalt kölcsönösszeget a fiának adta át, aki másnap vett egy autót a pénzből.

Augusztusban újra pénzre volt szüksége a családnak, ezért a családból ketten az egyik salgótarjáni műszaki üzletbe mentek a szomszédjukkal, ahol áruvásárlási gyorskölcsönnel nevére televíziót vásároltak, amit még aznap értékesítettek, a kölcsönt pedig senki nem fizette.

Szeptember végén a nő ismét a bankba vitte a szomszédját, ahol a nevére hitelkártya-szerződést köttetett 400 000 Ft összegre. A hitelkártya is a családhoz került, akik a rajta lévő összeget három nap alatt felélték.

Végül a nő 2015 novemberében újabb, ezúttal 595 000 Ft összegű személyikölcsön-szerződést köttetett a sértettel. A vádlottak ebből végtörlesztették a májusi kölcsönt, a fennmaradó összegből pedig a folyószámlán felhalmozott tartozást rendezték.

A családtagok összesen 1 183 902 Ft összegű kárt okoztak a sértettnek, amelyből nem térítettek meg semmit.

Az ügyészség bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolja a három elkövetőt, akik közül a fiú jelenleg más ügyben előzetes letartóztatásban van. A vádlottakkal szemben az ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza, valamint az okozott kár megtérítését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top