Életmód

Soha annyi áramot nem fogyasztottunk, mint most

Rekordot döntött az ország áramszükséglete pénteken, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. előzetes adatai szerint.

A Mavir tájékoztatása szerint ezzel megdőlt az eddigi, 6780 megawattos rendszerterhelési történelmi rekord, amelyet tavaly január 11-én, illetve idén február 28-án mértek.

Pénteken a déli időszakban érte el a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés a 6835 megawattot, amelyből 3226 megawattot, azaz csaknem 47 százalékot importból fedeztek. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb értékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik.

áram, vezeték (fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Februári áramfogyasztási rekord dőlt meg (fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ugyanakkor az idei téli szezon villamosenergia-fogyasztása minimálisan, de elmaradt a tavalyitól. Tavaly december eleje és 2018 február vége között az előzetes adatok szerint összesen 11.842 gigawattóra villamos energiát használt fel az ország, szemben az előző télen mért 11.914 gigawattórával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top